UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина має сотні свідоцтв про військові злочини російських окупантів в Україні

Федеральне відомство у кримінальних справах ФРН використовує дані спецслужби BND для пошуку причетних до військових злочинів в Україні.  

Федеральне відомство у кримінальних справах Німеччини (BKA) має у своєму розпорядженні кілька сотень свідчень скоєнь військових злочинів російськими військовослужбовцями в Україні, пише DW з посиланням на видання Welt am Sonntag.

Читайте також: В Україні розслідують вже 5 тисяч воєнних злочинів РФ – Генпрокурор

Як повідомив виданню голова федерального відомства у кримінальних справах Німеччини (BKA) Хольгер Мюнх, експерти відомства намагаються встановити не лише безпосередніх учасників злочинів, але й тих, хто несе відповідальність у військовому та політичному плані. "Це найскладніша частина нашого розслідування, заплутана головоломка", - наголосив Мюнх.

За його словами, відомство використовує матеріали секретних служб, включаючи Федеральну розвідувальну службу BND. Зокрема, спецслужба записала переговори російських солдатів, у яких повідомлялося про звірства щодо мирного населення.

Мета BKA – виявити причетних, підтвердити їхні дії за допомогою розслідувань та притягти до відповідальності, пояснив Мюнх. "Ми готуємося до можливих звинувачень проти людей, які, ймовірно, несуть відповідальність за військові злочини в Україні", - наголосив він.

Читайте також: Експерти Міжнародного кримінального суду зібрали багато інформації про злочини РФ в Україні — прокурор МКС

Відповідно до принципу універсальної юрисдикції у Німеччині можуть судити і військові злочинці. Мюнх сподівається на запуск таких процесів, проте не виключає, що це триватиме багато часу. "Ми лише на самому початку розслідування війни в Україні".