UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина ініціювала санкції проти РФ за кібератаки

У Берліні впевнені, що до кібератаки п'ятирічної давності на Бундестаг причетна ГРУ.

На початку червня федеральний уряд Німеччини запропонував державам Євросоюзу ввести спільні санкції проти Росії за хакерську атаку на Бундестаг п'ять років тому. Однак рішення з цього питання за станом на 12 липня ще не було прийнято, передає Deutsche Welle.

У Берліні впевнені, що за кібератамі на німецький парламент стоїть Головне управління російського Генштабу (колишнє ГРУ). 5 травня федеральна прокуратура видала ордер на арешт громадянина РФ Дмитра Бардіна. За даними розвідки, саме він керував хакерським угрупованням APT28, що атакувало сервери Бундестагу в квітні-травні 2015 року.

Законодавство про протидію кіберзагрозам було прийнято в ЄС в 2017 році. Якщо Євросоюз підтримає Німеччину, це стане першим випадком його застосування проти Росії.

У результаті кібератаки на сервер Бундестагу хакери, зокрема, отримали доступ до даних електронної пошти Ангели Меркель за період з 2012 по 2015 роки. У німецькій пресі повідомлялося, що прокуратура підозрює російську військову розвідку в організації кібератаки.