UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина і Канада обмежили вакцинацію AstraZeneca для старших людей

У Німеччині зафіксовано дев'ять випадків рідкісного тромбозу після вакцинації.

У вівторок офіційні особи заявили, що німецький штат Берлін знову призупинив використання вакцини від коронавірусу AstraZeneca для осіб у віці до 60 років через нові повідомлення про незвичайні тромби у людей, які отримали щеплення.

Міністр охорони здоров'я Йенс Спан і державні чиновники одноголосно погодилися вводити вакцину тільки людям у віці 60 років і старше, якщо вони не належать до категорії високого ризику серйозного захворювання Covid-19 і не домовилися зі своїм лікарем про вакцинацію, незважаючи на невеликий ризик серйозного побічного ефекту, повідомляє France 24.

Цей крок відповідає рекомендаціям німецької незалежної групи експертів з вакцин та був зроблений після того, як медичний регулятор країни опублікував нові дані, що свідчать про зростання числа зареєстрованих випадків незвичайної форми тромбу в голові, відомого як тромбоз синусної вени, у недавніх одержувачів вакцини AstraZeneca.

Кілька регіонів Німеччини, в тому числі столиця Берлін і найбільш густонаселений штат країни Північний Рейн-Вестфалія, вже призупинили щеплення у молодих людей раніше у вівторок. Це рішення було прийнято після того, як медичний регулятор країни повідомив, що кількість рідкісних тромбів, про які повідомлялося 29 березня, збільшилася до 31 з приблизно 2,7 мільйона доз AstraZeneca, введених на сьогоднішній день в Німеччині.

За даними Інституту Пауля Ерліха, дев'ять осіб померли, серед загиблих сім жінок у віці від 20 до 63 років.

У заяві перед оголошенням AstraZeneca повідомила, що десятки мільйонів людей в усьому світі отримали вакцини, і зазначила, що регулюючий орган ЄС і Всесвітня організація охорони здоров'я прийшли до висновку, що користь від щеплення переважує ризики.

Компанія заявила, що продовжить роботу з владою Німеччини, щоб відповісти на будь-які питання, які у них можуть виникнути, а також проаналізувати свої власні записи, щоб зрозуміти, чи зустрічаються рідкісні повідомлені згустки крові частіше, «ніж природним чином можна було б очікувати серед мільйонів людей».

Читайте також: Степанов розповів, чи з'явиться в Україні платна вакцинація від коронавірусу

У понеділок Канада також рекомендувала припинити використання вакцини людям молодше 55 років «в очікуванні подальшого аналізу».

Вакцина AstraZeneca прокотилася по американських горах: Велика Британія, яка розробила її, рішуче підтримує її використання, Південна Африка категорично відкинула її, а більше дюжини країн ЄС призупинили вакцинацію в середині березня, перш ніж відновити впровадження з віковими обмеженнями.

Франція обмежила використання вакцини людьми старше 55 років, а Іспанія - людьми молодше 65 років.

Кампанія вакцинації в Німеччині була млявою: за офіційними даними, близько 11 відсотків населення на даний момент отримали першу дозу.

Як повідомлялося, компанія AstraZeneca змінила назву свого препарату проти ковіда. Тепер він називається Vaxzevria.