UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина і Франція закликали до стриманності на Донбасі через порушення перемир'я

Країни закликають сторони до негайної деескалації та наголосили на підтримці суверенітету України

Німеччина та Франція стурбовані кількістю порушень режиму припинення вогню в Донбасі та їх зростанням після стабілізації ситуації на сході України з липня 2020 року. Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті Міністерства закордонних справ Німеччини.

"Ми уважно стежимо за ситуацією, особливо за переміщеннями російських військ, і закликаємо сторони до стриманості та негайної деескалації" - йдеться у документі.

Берлін і Париж наголосили на своїй підтримці суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

"Як посередники у нормандському форматі Німеччина та Франція прагнуть реалізувати Мінські угоди в повному обсязі. З цією метою продовжуються регулярні переговори" - зазначили у МЗС Німеччини та Франції.

"У цьому контексті ми вітаємо продовження мандату Спеціальної спостережної місії ОБСЄ в Україні (СММ) та закликаємо припинити обмеження їх свободи пересування, щоб СММ могла виконувати свої завдання відповідно до свого мандату" - йдеться у заяві.

Читайте також: Офіс президента провів закриту нараду через ескалацію в Донбасі

Українська делегація поінформувала Раду безпеки ООН про агресивні дії Росії в Донбасі та нарощування військової присутності поблизу кордону України.

Бойовики російсько-окупаційних військ продовжують ігнорувати режим припинення вогню і обстрілювати українські позиції в Донбасі. Напередодні захисники України зафіксували десять ворожих обстрілів з використанням заборонених Мінськими домовленостями озброєнь.

Президент Володимир Зеленський вважає це радше "грою м’язами", ніж реальною загрозою, однак українська армія залишається готовою до будь-яких провокацій, наголосив він.

3 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба поспілкувався з головою ОБСЄ Анн Лінде про загострення Росією безпекової ситуації на Донбасі і в Криму та нарощування військ РФ поблизу кордонів України.

У розмові з президентом України американський лідер Джо Байден заявив, що не залишить нашу країну наодинці з агресією Росії.