UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина і Франція пропонують посередництво в кризі між РФ і Україною

Маас вважає, що таке посередництво могло б допомогти уникнути серйозної кризи" між Україною і Росією.

Міністр закордонних справ Німеччини Хейко Маас запропонували спільно з Францією взяти на себе роль посередників у врегулюванні напруженності у відносинах між Україною і Росією після того, як напередодні в районі Керченської протоки російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя, передає France Info.

Маас вважає, що посередництво Франції та Німеччини могло б допомогти уникнути "серйозної кризи" між Україною і Росією.

Напередодні російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських Збройних сил України. Усі три судна внаслідок обстрілу росіянами втратили хід. Поранення дістали шестеро українських моряків з 23 членів екіпажів. На наступний день Росія офіційно звинуватила Україну у порушенні правил мирного проходу в море. Потім МЗС РФ висловив офіційний протест повіреному у справах України Руслану Німчинському.

Перед цим російський корабель протаранив рейдовий буксир "Яни Капу", який у супроводі бронекатерів "Бердянськ" і "Нікополь" прямував з Одеси до Маріуполя. Унаслідок тарану пошкоджено головний двигун, обшивку та леєрну огорожу буксира, втрачено рятувальний плотик.

Командування ВМС ЗСУ наголошує на тому, що про перехід повідомлялося заздалегідь, відповідно до норм міжнародного права щодо забезпечення безпеки судноплавства. У ФСБ Росії стверджують, що жодних повідомлень не отримували, і пояснюють агресію нібито "захистом державного кордону".

Сьогодні, 26 листопада, Верховна Рада в 16:00 збереться на позачергове закрите засідання, де буде розглядати питання про введення воєнного стану в країні.

DT.UA публікувало текст статей Конституції України, які хочуть обмежити на час воєнного стану.