UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина готова тимчасово відновити роботу вугільних ТЕС для протидії газовому шантажу Росії

За останній тиждень РФ скоротила постачання газу до ФРН майже вдвічі.

Німеччина готова тимчасово розконсервувати частину вугільних ТЕС у відповідь на газовий шантаж Росії, яка минулого тижня скоротила постачання газу до ФРН майже вдвічі. Про це повідомляє Al Jazeera, посилаючись на міністра економіки Роберта Габека.

У своєму виступі перед журналістами посадовець зазначив, що німецька влада планує відновити і продовжити роботу частини вугільних ТЕС, щоб протистояти газовому шантажу з боку «Газпрому». Габек підкреслив, що усвідомлює екологічну шкоду, яку завдають вугільні ТЕС, але вважає їх використання у короткостроковій перспективі вірним рішенням для енергетичної стабільності держави.

Також свою думку стосовно боротьби з газовим шантажем РФ висловив прессекретар міністерства економіки Штефан Гауфе. Він наголосив, що використання вугільних ТЕС розраховано щонайбільше до 2024 року, а повну відмову від цього виду забезпечення енергоресурсами, як і планувалося, буде здійснено до 2030 року.

Гауфе зазначив, що наразі Німеччина має в розпорядженні десять ТЕС на кам’яному вугіллі потужністю 4,3 гігавата і ще шість потужністю 1,6 гігавата. Також при потребі можуть бути задіяні п'ять блоків ТЕС потужністю 1,9 гігавата.

Читайте також: Шольц боїться розлютити Путіна, тому виступає проти націоналізації дочірньої компанії «Газпрому» — Bloomberg

Раніше повідомлялося, що Німеччина запровадить додаткові заходи для економії газу через скорочення поставок з РФ.

Попри санкції, Росія без проблем імпортує нафту, газ і вугілля по світу. Саме такого висновку дійшли експерти Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), проаналізувавши дані про постачання викопного палива з РФ за останні два місяці. Ми публікуємо, а Лаурі Міллівірта та Костянтин Криницький описують дослідження «Фінансування війни Путіна Європою».