UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ніякого вступу до НАТО, тільки нейтральний статус – Лавров про Україну

А розмови про ядерну зброю Лавров назвав божевіллям. 

Міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров заявив, що Кремль категорично проти бажання України вступити в НАТО.

«Ніякого вступу до НАТО, нейтральний статус, відновлення прав російського населення. Ми також не приймемо такого стану справ, що Україну зможе використати Захід», - відповів Лавров у п’ятницю на запитання про «очікування» РФ від України.

Він також заявив, що буцімто щоразу, коли Росія підтримує ті чи інші конкретні домовленості щодо України, «Київ їх порушує, при цьому втрачаючи території».

За словами Лаврова, у Москві не цікавляться секретними додатками до плану перемоги України, при цьому додав, що «у плані перемоги Зеленського закладено його намір зіграти на бажанні Заходу завдати стратегічної поразки Росії».

Також Лаврова попросили прокоментувати можливість створення Україною ядерної зброї, на що він відповів: «Божевільні! Нічого в них ніколи не вийде».

Читайте також: В НАТО немає консенсусу щодо запрошення України до Альянсу — Білий дім

Аргументуючи необхідність вступу України в НАТО президент України Володимир Зеленський напередодні заявив, що навів Дональду Трампу справедливі аргументи, відповідно до яких  в України є дві альтернативи – ядерна зброя чи членство в НАТО, і Київ обирає друге.

Як писало видання The Washington Times, план перемоги Зеленського став розчаруванням для тих, хто очікував на поштовху до мирних перемовин з агресором.

Водночас, яки пише Володимир Кравченко у матеріалі «Запрошення України до НАТО. Чи увірветься вітер змін у кватирку можливостей»,  адміністрація Джо Байдена уже певний час вимагає від Києва погодитися на територіальні поступки Росії, пообіцявши за це Україні вступ в НАТО. Хоча неясно, чому у Вашингтоні вирішили, що Кремлю підійде такий сценарій.