UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нідерланди виступають проти збільшення внесків до бюджету ЄС після Brexit

Євросоюз зміниться, тому фінансове планування теж має бути скориговане.

Нідерланди категорично відкидають вимогу Єврокомісії про збільшення бюджету Євросоюзу після виходу Британії з ЄС.

"Нідерланди не можуть погодитися на підвищення свого брутто-внеску в бюджет ЄС. Менший Євросоюз означає і менший бюджет ЄС, тому довгострокове фінансове планування повинно бути відповідним чином скориговане", - сказано в програмному документі уряду в Гаазі з питань фінансування ЄС.

23 лютого під час саміту в Брюсселі глави держав та урядів країн ЄС вперше обговорять фінансування Євросоюзу на період після "Брекзиту". Мова йде про період з 2021 по 2027 роки.

ЄК закликала до збільшення бюджету ЄС з 2021 року на тлі появи нових спільних обов'язків, таких як захист зовнішніх кордонів ЄС та боротьба з тероризмом.

Комісар ЄС з бюджету Гюнтер Еттінгер в інтерв'ю газеті Bild минулого тижня висловив думку, що Німеччині за Brexit доведеться збільшити свій щорічний внесок мінімум на 3-3,5 млрд євро.

Раніше Мей з міністрами провела два ключових засідання щодо виходу країни з Євросоюзу, після чого мала окреслити своє бачення майбутніх відносин із ЄС.

Євроскептичні депутати закликають до "чистого" відділення від ЄС, щоб Британія отримала свободу вступати в нові торгові угоди, а проєвропейські депутати заявляють, що Британія повинна зберегти доступ до єдиного ринку.

Раніше прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей виключила можливість другого референдуму по виходу країни з Європейського союзу. Більше про Brexit, його причини і можливі наслідки для України читайте в спецпроекті "Brexit. Уйти не прощаясь".