UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нідерланди на виборах рахуватимуть голоси вручну для упротистояння втручанню хакерів

На парламентських виборах 15 березня Нідерланди відмовляться від програмного забезпечення для підрахунку голосів.

Уряд Нідерландів заявив, що підрахунок голосів на парламентських виборах в березні буде проводитися вручну. Таким чином, влада хоче убезпечити себе від втручання у процес виборів через хакерські атаки, пише Guardian.

Міністр внутрішніх справ Нідерландів Рональд Пластерк не виключає втручання зовнішніх сил у процес прийняття політичних рішень і громадську думку в країні. Пластерк зазначив, що сумніви з приводу уразливості програмного забезпечення, яке мав використовувати парламентський комітет, викликають побоювання з приводу зовнішнього впливу на хід виборів. Тому виборчий комітет прийняв рішення рахувати голоси вручну.

"Зараз існують сигнали про те, що Росія може бути зацікавленою у впливі на результат виборів. На наступних виборах ми повинні повернуться до старих добрих ручки і паперу", – підсумував Пластерк.

На парламентських виборах у Нідерландах, які відбудуться 15 березня, найбільші шанси на перемогу має ультраправа Партія свободи.

Раніше повідомлялося, що ЄС активізувала свої зусилля по захисту від російського втручання на хід виборів. Перед виборами в Німеччині, Франції та Нідерландах європейська група East Stratcom, яка намагається розвінчувати вигадки російської пропаганди, а також вивчає спроби Росії впливати на результати виборів за допомогою дезінформації, отримала додаткові 800 тисяч євро фінансування.