UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нідерланди готові звернутися до морського трибуналу у справі Greenpeace

Якщо ситуація з активістами Greenpeace в Росії не вирішиться до понеділка, прем'єр-міністр Нідерландів пообіцяв звернутися в Міжнародний трибунал ООН по морському праву.

Нідерланди 20 жовтня можуть звернутися у Міжнародний трибунал ООН з морського права, якщо ситуація з активістами Greenpeace в Росії не вирішиться до понеділка. Про це повідомляє сайт нідерландської телерадіокомпанії NOS з посиланням на заяву прем'єр-міністра країни Марка Рютте.

Активісти Greenpeace спробували 18 вересня у Печорському морі піднятися на нафтову платформу "Прирозламну" компанії "Газпром нафта шельф" для акції проти нафтовидобутку в Арктиці. На наступний день на борт судна Arctic Sunrise висадилися російські прикордонники. Всі 30 активістів були арештовані, було порушено справу про піратство. МЗС Нідерландів заявляв, що може звернутися у Міжнародний трибунал з морського права.

"Якщо в понеділок рішення не буде, Нідерланди звернуться у Міжнародний трибунал в Гамбурзі", - заявив нідерландський прем'єр.

При цьому Рютте в черговий раз згадав, що говорити про можливе скасування візиту в Росію короля Нідерландів у зв'язку з низкою неприємних інцидентів у відносинах двох країн поки передчасно. Передбачається, що король Віллем-Олександр з дружиною відвідає Росію 9 листопада. Візит приурочений до офіційного закриття перехресного року Росії та Нідерландів, який там проходить.

"Ці інциденти ми повинні врегулювати послідовно, крок за кроком, спокійно. І потім ми зможемо разом урочисто відзначити закриття року Росії і Нідерландів", - сказав Рютте.

При арбітражній процедурі кожна із сторін залучає свого юриста в якості арбітра, і вони обирають третього учасника арбітражу. Потім всі троє виносять спільне рішення у справі, що стає постановою Міжнародного трибуналу з морського права і є юридично обов'язковим.

При будь-якому результаті справи уряд Нідерландів має право просити трибунал прийняти тимчасові заходи щодо звільнення судна та екіпажу.

Нагадаємо, 19 вересня міжнародна група екологів-активістів "Грінпіс" спробувала провести акцію протесту проти видобутку нафти на Арктичному шельфі - на нафтовій платформі Прирозламна" в Печорському морі. Пізніше їх корабель Arctic Sunrise був узятий штурмом російськими прикордонниками, які прийняли рішення конвоювати його до Мурманська. 24 вересня судно Arctic Sunrise було відбуксовано до акваторії Кольської затоки.

Активістам "Грінпіс" пред'явлено офіційні звинувачення у піратстві - спробі захоплення нафтовидобувної платформи. Один з членів команди судна Greenpeace Arctic Sunrise - громадянин України Руслан Якушев, його помістили під варту до 24 листопада. !zn

Читайте також:

П'ятьом активістам Greenpeace загрожує до 15 років в'язниці за спробу проникнути на платформу "Газпрому"

Нобелівські лауреати написали листа Путіну у зв'язку з ситуацією навколо екіпажу судна "Грінпіс"

Близько 10 тисяч людей взяли участь в акціях на підтримку заарештованих "грінпісівців"

Росія зібралася ввести заборону на голландські тюльпани