UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нідерланди домагаються через арбітраж ООН звільнення активістів "Грінпіс"

Арбітражне провадження ініційоване Нідерландами у зв'язку з порушенням Росією Конвенції ООН про морське право.

Нідерланди звернулися в Міжнародний трибунал ООН по морському праву в Гамбурзі зі скаргою на дії Росії на морі і з вимогою звільнити активістів "Грінпіс", заарештованих в Мурманську за звинуваченням у піратстві.

Всі 30 заарештованих перебували на борту судна "Грінпіс" Arctic Sunrise, яке ходить під голландським прапором і було захоплене російськими прикордонниками 19 вересня - після того, як напередодні кілька екологів спробували залізти на нафтову платформу "Газпрому" в Баренцевому морі та провести там акцію проти видобутку нафти в Арктиці.

Як йдеться у листі міністра закордонних справ Нідерландів Франса Тиммерманса парламенту, арбітражне провадження ініційовано у зв'язку з порушенням Конвенції ООН про морське право.

При арбітражній процедурі кожна із сторін залучає свого юриста в якості арбітра, і вони обирають третього учасника арбітражу. Потім всі троє виносять спільне рішення у справі, яка стає постановою Міжнародного трибуналу з морського права і є юридично обов'язковою.

При будь-якому результаті справи уряд Нідерландів має право просити трибунал прийняти тимчасові заходи щодо звільнення судна та екіпажу.

Раніше в п'ятницю Рада з прав людини та розвитку громадянського суспільства при президенті Росії назвала арешт і звинувачення в піратстві, пред'явлене російському фотографу Денису Синякову, що висвілював акцію "Грінпіс", порушенням закону про ЗМІ і тиском на засоби масової інформації.

Як повідомлялося, Міністерство закордонних справ України 30 вересня передало ноту російському дипломату у зв'язку з арештом громадянина України - члена екіпажу судна Arctic Sunrise Руслана Якушева.

Покарання за статтею про піратство передбачає до 15 років позбавлення волі. !zn

Читайте також:

"Грінпіс" спростував звинувачення Путіна в спробі захоплення нафтової платформи

Активісти "Грінпіс" заблокували заправки "Газпрому" в Німеччині

МЗС України передав Росії ноту у зв'язку з арештом члена екіпажу Arctic Sunrisе

Російський суд заарештував всіх членів екіпажу Arctic Sunrisе