UA / RU
Підтримати ZN.ua

Newsweek: Між Путіним і «Вагнером» почався конфлікт, який наближається до апогею

Власник найманців Прігожин намагається стати героєм війни проти України, щоб просувати свої політичні амбіції, а це не подобається Кремлю.

Колись він продавав хот-доги після того, як відсидів у в’язниці за пограбування і шахрайство. З того часу Євгєній Прігожин стрімко піднявся в російському суспільстві, здобувши велике багатство. А минулого року він став одним з ключових гравців у війні, яку почав його близький друг Владімір Путін.

61-річний російський бізнесмен, який заслужив прізвисько «кухар Путіна» через кейтерингові контракти з Кремлем, приписує собі захоплення українського Соледара у січні. Невелике місто з соляною шахтою на Донбасі стало першим бойовим здобутком Росії з літа 2022 року. Однак, тепер власник ПВК «Вагнер» почав втрачати вплив у російській війні проти України. Його апетити в політичній сфері почали зростати. Тож тріщини з’явилися на відносинах Прігожина з Кремлем, - пише Newsweek.

Сварки через поразки на полі битви в Україні стають все більш частішими. Прігожин хвалить своїх найманців, називаючи їх найбільш ефективною силою на війні попри те, що вони не змогли сильно просунутися в Бахмуті, на безуспішний штурм якого «Вагнер» кидав своїх бійців впродовж шести місяців. Найманці, які грали велику роль у нинішній агресії проти України, а також допомагали російській армії анексувати Крим в 2014 році, тепер, здається, грають не таку велику роль в операція поблизу Бахмута. Путін поступово відмовляється від «Вагнера», віддаючи перевагу солдатам регулярної російської армії і урядовим чиновникам.

«Таким чином Кремль, схоже, посилає дуже публічний сигнал Прігожину: російське Міноборони керує конфліктом і може закінчити війну без нього», - йдеться в статті.

Амбіції Прігожина

Відколи «кухар Путіна» вийшов з тіні у вересні 2022 року і визнав, що володіє ПВК «Вагнер», його потенційні політичні амбіції були темою інтенсивних спекуляцій. Виходець з Санкт-Петербургу, який відбув термін за ґратами, швидко заробив репутацію у війні після того, як з’явилося відео, на якому він вербує найманців у російських в’язницях. Це відео з’явилося якраз тоді, коли стало відомо, що Росії бракує солдатів для війни проти України.

Читайте також: ISW про сварку Прігожина та Гіркіна: у РФ націоналістичні групи борються за вплив

Місяцями Прігожин вербував ув’язнених росіян, обіцяючи їм скасування вироків і чималі гроші за 6 місяців участі у війні. Для цього йому довелося переконати Путіна таємно підписувати помилування. Старший дослідник Королівського інституту об’єднаних служб (RUSI) Джоана де Деус Перейра пояснила, що на початку війни між Кремлем і «Вагнером» існували здебільшого комерційні відносини. За її словами, воєнізоване формування спочатку здавалося «дуже корисним інструментом» і зручним «знаряддям війни».

«Коли Прігожин нарешті визнав, що він спонсор «Вагнера», можна простежити чітку побудову політичного персонажа. Тепер Прігожин став набагато небезпечнішим як політичний діяч, ніж йому хотілося б», - пояснила експерт RUSI.

Newsweek пише, що відносини Прігожина з Кремлем почали розпадатися, коли бізнесмен почав виставляти себе як військове і політичне рішення.

«Він бачить себе міністром оборони чи кимось високого рангу в Кремлі, кимось досить помітним і поважним, щоб отримати винагороду від того, що він зробив для країни», - пояснила Де Деус Перейра.

Експерт з посткомуністичної трансформації у Східній Європі і на пострадянському просторі в Університеті Оксфорда Влад Михненко сказав, що Прігожин, схоже, вирішив, що йому потрібна більша публічна роль в Росії.

«Його більше не задовольняє те, що він просто тіньовий підрядних у приватному секторі. Схоже, він хоче чогось більшого, більш серйозну офіційну роботу», - сказав Newsweek експерт.

Де Деус Перейра додала, що «Вагнер» втрачає вплив, тому що «Кремль хоче показати, що він тут головний». В цей час, мотив Прігожина - це «національна гордість і гроші».

«Він хоче визнання за його подвиги. Але якщо він скаже про свої політичні прагнення, в той же момент його вб’ють. Він відчайдушно хоче, щоб його вважали героєм. І якщо це станеться, у нього буде схвалення російської громадської думки. Тому йому потрібно стати не просто інструментом війни, а героєм», - пояснила експерт RUSI.

Соледар розпалив напругу

Після окупації Соледара Прігожин опублікував відео, в якому хвалить своїх найманців як «найбільш досвідчену армію у світі сьогодні». Напруга виникла тоді, коли Путін присвоїв успіх в Соледарі Міністерству оборони РФ, не згадавши взагалі про «Вагнер». Прігожин звинуватив міністерство в спробі применшити роль найманців в окупації українського міста і применшенні їхніх досягнень.

Читайте також: Ряди вагнерівців рідшають: на фронті залишилась лише п’ята частина зеків Прігожина – ISW

Перед тим, як заявити про окупацію Соледара, він опублікував в Telegram-каналі інше відео, зняте в соляній шахті поблизу міста. За словами Де Деус Перейри, це був найбільш зухвала демонстрація політичних амбіцій Прігожина.

«Якщо дивитися на символіку, то все, що робить Прігожин має сенс. У нього був пакунок солі і він заплатив сіллю комусь в машині. Він фактично говорив, що контролює не лише шахти, а й села і жителів Соледара. Послання було чітке: він контролює не лише район, а й людей. Він хотів донести це послання до своїх російських співвітчизників», - сказала вона.

На думку експерта, мета Прігожина - отримати вигоду від його участі у війні і стати центральною фігурою в російській політиці. Михненко переконаний, що Прігожин використав Соледар, щоб врятувати свій імідж на тлі поразок «Вагнера» в Бахмуті.

«Він використав Соледар як заміну, ціна була меншою. Але він заявив про цю велику перемогу, розуміючи, що Бахмут, ймовірно був і є недосяжний», - пояснив експерт.

«Загін самогубців»

Війна затягнулася, а «Вагнер» втратив значну кількість бійців у страшній битві за Бахмут. Тож Прігожин зіштовхнувся з труднощами у вербуванні нових рекрутів. Скорочення чисельності ув’язнених у Росії в період з листопада 2022 року до січня 2023-го було приблизно таким же, як і в попередні роки, - повідомило російське видання «Медіазона» з посиланням на статистику Федеральної служби виконання покарань. У листопаді служба зафіксувала скорочення кількості в’язнів на 23 тисячі за два місяці, впродовж яких Прігожин активно вербував чоловіків за ґратами. В грудні Девід Вілан, брат колишнього морського піхотинця Пола Вілана, якого ув’язнили в Росії, розповів, що дізнався про безуспішні спроби «Вагнера» переконати засуджених йти на війну.

Читайте також: Глава Донецької ОВА про ситуацію в Бахмуті: "Не виключаємо будь-які сценарії"

«У всіх було чітке розуміння, що стається з тими в’язнями, які йдуть на війну Кремля проти України», - сказав він, додавши, що раніше найманцям вдавалося завербувати по 115 чоловіків, а нещодавно - лише 8 погодилися йти на війну.

Це означає, що битва за Бахмут применшила статус найманців Прігожина, яких раніше вважали елітними бійцями. Михненко зауважив, що «Вагнер» - це фактично «загін самогубців». А це не дуже хороша реклама.

Прігожин відійшов в бік

На думку Михненка, яскравий приклад того, що Путін зневажливо ставиться до Прігожина, відбувся під час візиту російського президента в Санкт-Петербург у січні. Тоді не було «очевидних зустрічей з Прігожиним… хоча той просив про зустріч». Путін провів робочу зустріч з губернатором Александром Бєгловим 18 січня. Вони обговорили створення добровольчих батальйонів для відправки на війну проти України.

Читайте також: РФ збільшує кількість мобілізованих та підрозділів "Вагнера" у Мелітополі

Інститут дослідження війни (ISW) пояснив, що Бєглов - це «один з запеклих ворогів Прігожина». Власник ПВК «Вагнер» якось вів кампанію, намагаючись добитися усунення губернатора з посади.

Михненко вказав на фото, яке опублікував Кремль. На ньому Путін стоїть поруч з Бєгловим. І це, на його думку, «ще один сигнал Прігожину, щоб він відступив».

«Кремль намагається запхати джина назад в пляшку, пропускаючи «Вагнер» через м’ясорубку в Бахмуті і відрізаючи їх… Прігожину кажуть, що можуть закінчити війну без нього», - пояснив експерт.