UA / RU
Підтримати ZN.ua

New York Times опублікувала нову порцію викриттів від Сноудена

Співробітники АНБ обробляли дані телефонних дзвінків та інтернет-листування для перевірки активності іноземних розвідок в національних мережах. Фахівці проводили "масштабний аналіз дуже великої кількості метаданих без необхідності перевірки їх походження".

Агентство національної безпеки (АНБ) США стежило за американцями і їх записами в соцмережах через метадані про дзвінки та інтернет-активність американців складання комплексних карт соціальних зв'язків громадян, пише газета New York Times, що опублікувала матеріали екс-співробітника ЦРУ Едварда Сноудена.

У листопаді 2010 року були скасовані обмеження з боку керівництва АНБ. З цього моменту співробітники АНБ почали обробляти дані телефонних дзвінків та інтернет-листування для перевірки активності іноземних розвідок в національних мережах. Фахівці проводили "масштабний аналіз дуже великої кількості метаданих без необхідності перевірки їх походження". Система прослушки дозволяла зводити дані про телефонні дзвінки в єдину схему з інформацією з відкритих, комерційних та інших джерел, а також інформацією страхових ідентифікаторів, банківських кодів, профілів в Facebook. Туди ж потрапили пасажирські списки на транспорті, списки виборчих дільниць та інше.

Проте початкове передбачалося, що систему будуть використовувати стосовно громадян іноземних держав. Але, за словами екс-співробітників адміністрації Білого дому, під програму збору інформації потрапляли і пересічні американці.

"Метадані можуть розповісти дуже багато. Знання, наприклад, номери тільки що набраного телефону або місця знаходження дзвонить по мобільному дозволяє виявити задум. Це цифровий еквівалент переслідування підозрюваного", - прокоментував публікацію професор Джорджтаунського університету Орін Керр.

Раніше повідомлялося, що влада США не можуть визначити, які саме дані АНБ США стали доступні екс-співробітник ЦРУ Едварду Сноудену, оскільки він зміг приховати сліди своїх дій. Агентство раніше визнав факти свідомого перевищення повноважень з боку своїх фахівців.

Едвард Сноуден, оприлюднив секретні матеріали про роботу американський спецслужб, отримав притулок у Росії. Сноуден має право вільно пересуватися по території РФ і працювати в країні. !zn

Читайте також:

Американські спецслужби стежили за Мартіном Лютером Кінгом і Мохаммедом Алі

Спецслужби США збирали дані про фінансові транзакції громадян

АНБ США отримало доступ до даних будь-яких смартфонів

Новий злив від Сноудена: США і Великобританія можуть розшифрувати будь-яку інформацію в мережі