UA / RU
Підтримати ZN.ua

Невизнане Придністров'я вирішило провести власний референдум щодо вступу до ЄС

Молдові вважають, що це маніпулятивна заява, зроблена під впливом зовнішніх сил

У придністровському регіоні хочуть провести свій референдум «про ставлення до ЄС». Про це 11 жовтня повідомило зовнішньополітичне відомство невизнаної ПМР.

Про це написало видання NewsMaker.

Читайте також: Депутати Європарламенту мають намір запобігти втручанню Росії в референдум у Молдові

Тирасполь звинуватив Кишинів у небажанні враховувати голоси жителів придністровського регіону на конституційному референдумі про вступ країни до Євросоюзу. Це не зовсім зрозуміла заява, оскільки Придністров'я постійно нагадує Молдові, що є абсолютно окремим утворенням, тоді як Молдова ніколи не відокремлювала цей регіон від себе.

«У зв'язку з планами РМ проігнорувати позицію придністровського народу, навіть не спробувавши запропонувати відкрити дільниці для голосування на території Придністров'я, наголошуємо, що задля отримання реальної думки всіх придністровців вважаємо цілком можливим проведення референдуму щодо ставлення до Євросоюзу на власній території», - йдеться у повідомленні зовнішньополітичного відомства невизнаної ПМР.

У заяві наголошують, що голосування може відбутися на основі домовленостей сторін, за участю міжнародних спостерігачів і «за готовності світової спільноти враховувати думку населення Придністров'я».

У відповідь на цю заяву Бюро реінтеграції Молдови заявило, що всіх громадян Республіки Молдова, незалежно від місця проживання, чекають на президентських виборах і референдумі 20 жовтня.

«Для жителів східних районів країни відкриють 30 виборчих дільниць у межах Зони безпеки, у населених пунктах, що перебувають під контролем конституційної влади. Відкриття виборчих дільниць у неконтрольованому периметрі, де немає жодної гарантії в безпеці процесу, жодної впевненості, що не буде зовнішнього втручання, здатного вплинути на результат, суперечить закону», - ідеться в заяві.

Бюро реінтеграції вважає, що заява зовнішньополітичного відомства Придністров'я - «це маніпуляція, найімовірніше, виконана за вказівкою зовнішніх сил».

Читайте також: РФ намагається підкупити виборців у Молдові, щоб вони голосували проти вступу до ЄС — Politico

Нагадаємо, у рамках з'їзду 28 лютого депутати невизнаного «Придністров'я» звернулися до Росії з проханням про «захист від “тиску Молдови”. Звернення адресували Раді Федерації та Держдумі РФ і попросили їх про «заходи щодо захисту Придністров'я в умовах посиленого тиску Молдови».

Після чого міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшой заявив, що заклики «Придністров'я» про допомогу від РФ є частиною гібридної війни. За його словами, Молдова, безумовно, залишається мішенню для Росії, зокрема в контексті наближення виборів президента і референдуму про європейську інтеграцію.