UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нетаньяху та Путін провели телефонну розмову: що сказали один одному

Розмова стала першою після загострення конфлікту між Ізраїлем і терористами ХАМАС.

Увечері понеділка, 16 жовтня, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху провів телефонну розмову з президентом РФ Владіміром Путіним, повідомили The Times of Israel та Haaretz із посиланням на офіс ізраїльського прем’єра. Це сталося вперше з того моменту, коли бойовики ХАМАС здійснили напад на Ізраїль 7 жовтня.

Як зазначається, Нетаньяху сказав Путіну, що Ізраїль не зупинить свій наступ у Секторі Гази, поки не знищить військові та урядові можливості ХАМАС. Лідер Ізраїлю також наголосив, що його країну атакували “підлі та жорстокі вбивці”, тому була “рішуча і згуртована” відповідь у вигляді початку війни проти терористичного руху ХАМАС.

За даними пресслужби Кремля, сторони передусім обговорили кризову ситуацію на тлі різкого загострення палестино-ізраїльського конфлікту. Президент РФ нібито висловив “щирі співчуття рідним і близьким загиблих ізраїльтян” і буцімто рішуче засудив “будь-які дії, жертвами яких стає цивільне населення”.

Читайте також: Spravdi: Атака ХАМАС не була б реалізована без потужних зовнішніх сил. Необхідний бойовикам досвід має Росія

Автократ також заговорив про кроки, які нібито здійснює Москва "з метою сприяння нормалізації обстановки, недопущення подальшої ескалації насильства і запобігання гуманітарній катастрофі в Секторі Гази”. Путін висловив готовність Росії “далі вести цілеспрямовану роботу в інтересах припинення палестино-ізраїльської конфронтації та досягнення мирного врегулювання політико-дипломатичними засобами”.

Журналісти The Times of Israel зазначили, що після вторгнення бойовиків 7 жовтня російський президент критично ставився до Ізраїлю. До цього автократ поговорив із главою Сирії Башаром Асадом, президентом Єгипту Абделем Фаттахом Ас-Сісі і лідером Палестинської Національної Адміністрації Махмудом Аббасом. Зміст цих розмов Путін передав Нетаньяху.

Читайте також: Одна країна не засудила напад ХАМАС на Ізраїль. Думаю, здогадуєтеся, хто це – представник США в ООН

Напередодні представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Черняк розповів, що росіяни знали про підготовку ХАМАС до нападу на Ізраїль, а також надали терористам озброєння, затрофеєне в Україні. Очільник ГУР Кирило Буданов сказав, що в подіях, які відбуваються в Ізраїлі, є російський слід. За словами президента України Володимира Зеленського, РФ є однією з тих, хто допомагав палестинському руху ХАМАС.

Про те, хто виграє від різкого загострення палестино-ізраїльського конфлікту і як драматичні події на Близькому Сході відобразяться на Україні, — в статті В’ячеслава Ліхачова "Атака на Ізраїль. Як таке взагалі могло статися?".