UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нетаньягу втягує США на небезпечний шлях щодо Ірану — The Hill

Політичні та особисті інтереси Нетаньягу не повинні переважати над інтересами США у формуванні американських зовнішньополітичних пріоритетів.

Протягом останніх 20 років іранська ядерна загроза була головною рушійною силою політики Ізраїля в регіоні та спроб Нетаньягу впливати на адміністрацію США. Сподіваючись, що обмежений превентивний удар, який ізраїльські ВПС завдали по цілях "Хезболли" рано вранці 25 серпня, не спровокує регіональну війну, адміністрація Байдена не повинна дозволити Нетаньягу впливати на зовнішньополітичні рішення США, які стосуються Ірану.

Це несе ризик втягування США в конфлікт з непередбачуваними наслідками — аж до залучення США в дестабілізуючу регіональну війну, яка може перерости в руйнівний глобальний конфлікт, зазначають автори думок у газеті The Hill.

Нетаньягу вже багато років займає жорстку позицію стосовно Ірану. Заперечення Нетаньягу проти ядерної угоди з Іраном, укладеної адміністрацією Обами, викликало резонанс серед певних фракцій у Вашингтоні. Ця опозиція призвела до того, що адміністрація Трампа відмовилася від угоди й змінила політику в бік посилення тиску на Іран та його ізоляції. Це, своєю чергою, відкрило Тегерану шлях до набуття статусу ядерної держави.

Читайте також: Ізраїль може уникнути прямої атаки з боку Ірану — посол Ізраїля в США

І тепер, за всіма ознаками, Нетаньягу заперечує проти плану президента Байдена щодо війни в Газі, який поєднує в собі угоду про звільнення заручників, припинення війни в Газі й нормалізацію відносин на Близькому Сході з Саудівською Аравією.

"Безрозсудна політика Нетаньяху, яка має на меті догодити своїм крайнім правим партнерам по коаліції, а не створити регіональну коаліцію безпеки, не тільки суперечить політиці та інтересам США, але й рішучим і одностайним рекомендаціям ізраїльського безпекового та оборонного відомства", — вважають автори думок.

Читайте також: Відповідь Ізраїлю за вбивсто лідера ХАМАСу може "зайняти багато часу" — речник КВІР

США повинні допомагати Ізраїлю в його прагненні перешкодити антиізраїльським амбіціям Ірану, але вони повинні робити це таким чином, щоб зміцнити регіональну стабільність.

Раніше міністр закордонних справ Ірану Аббас Аракчі заявив, що Іран не хоче посилювати напруженість на Близькому Сході, а реакція Тегерану на вбивство політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії буде "визначеною, прорахованою та точною".