UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нетаньягу відсторонив ізраїльського міністра, який допустив можливість ядерного удару по Газі

Прем'єр-міністр заявив, що Ізраїль і ЦАХАЛ діють відповідно до найвищих стандартів міжнародного права.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу відсторонив від засідань уряду міністра ізраїльської спадщини, який в одному з інтерв'ю допустив можливість ядерного удару по Газі, повідомляє "The times of Israel".

"Відповідаючи на питання в інтерв’ю Radio Kol Berama, чи варто скинути атомну бомбу на анклав, міністр спадщини Аміхай Еліяху сказав: "Це одна з можливостей". Коли міністру повідомили, що в секторі Газа зараз утримується близько 240 заручників, Еліяху відповів: "Я молюся і сподіваюся на їх повернення, але війна має свою ціну. Чому життя викрадених, звільнення яких я дуже хочу, важливіше, ніж життя солдатів і людей, яких потім уб’ють?" - сказано в інформації.

"The times of Israel" зазначає, що Еліяху, член ультраправої партії Otzma Yehudit (Єврейська сила) міністра національної безпеки Ітамара Бен Гвіра, не має жодного стосунку до військового кабінету з трьох членів, який керує війною проти терористичного угруповання ХАМАС.

Еліяху висловив заперечення проти надання будь-якої гуманітарної допомоги в Газу, сказавши, що "ми б не передали нацистам гуманітарну допомогу", і додавши, що "в Газі немає такого поняття, як незаангажовані цивільні особи". Він також підтримав повернення Гази та відновлення ізраїльських поселень, які існували там до того, як Ізраїль в односторонньому порядку вийшов із території в 2005 році.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу швидко відкинув заяву Еліяху про можливість скидання ядерної бомби на сектор Газа.

"Слова Аміхая Еліяху відірвані від реальності. Ізраїль і ЦАХАЛ діють відповідно до найвищих стандартів міжнародного права, щоб запобігти шкоді непричетним людям, і ми продовжуватимемо це робити до перемоги", - заявив Нетаньягу.

Лідер опозиції Яїр Лапід закликав Нетаньяху звільнити Еліяху, висловлювання міністра спадщини обурили і лідера національної єдності, члена військового кабінету міністра Бенні Ганца, а також члена парламенту Мансура Аббаса, лідера арабської партії РААМ.

Читайте також: Нетаньягу назвав умови перемир’я з ХАМАС

На тлі зростаючого обурення офіс прем'єр-міністра Нетаньягу оголосив, що Еліяху відсторонено від засідань уряду на невизначений термін. Незрозуміло, чи зможе він брати участь у телефонному голосуванні.

Пізніше Еліяху спробував відмовитися від свого твердження, написавши у Твіттері, що "всім розумним людям ясно, що твердження про атом є метафоричним. Однак однозначно потрібна сильна та непропорційна відповідь тероризму, яка пояснить нацистам та їхнім прихильникам, що тероризм не приносить грошей", — написав він. У той же час ясно, додав Еліяху, "що Держава Ізраїль прагне зробити все можливе, щоб повернути заручників цілими та неушкодженими".

Як раніше повідомлялося, Держсекретар США Ентоні Блінкен під час зустрічі з главами МЗС країн Близького Сходу заявив, що США не підтримують негайного припинення вогню в Секторі Газа, проте вважають потрібними гуманітарні паузи.