UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нещодавно виявленого жука назвали ім'ям шведської екоактивістки Грети Тунберг

У жука на ім'я Грета немає очей і крил, але є вусики-"антеннки", схожі на кіски

Нещодавно виявлений вид жука був названий на честь активістки клімату Грети Тунберг.

Nelloptodes gretae мало нагадує свого однофамільця - його довжина менше 1 мм, у нього немає крил і очей, але у комахи є дві довгі, схожі на кіски, антени. Вчений Майкл Дарбі сказав, що вибрав ім'я, тому що він був "вражений" екологічною кампанією шведського підлітка, повідомляє BBC.

N. gretae (Грета) був вперше виявлений у Кенії в 1960-х роках Вільямом Блоком, який у 1978 році подарував свої зразки Музею природної історії в Лондоні. З того часу він зберігається в одній з колекцій музею. Доктор Дарбі вивчав цю колекцію, коли натрапив на тоді ще безіменний вид. Назвавши жука на честь Грети Тунберг, він сказав, що "хотів визнати її видатний внесок у підвищення обізнаності про екологічні проблеми".

Тепер жук офіційно названий у щомісячному журналі з ентомології.

Доктор Макс Барклай, старший куратор музею, який відповідає за жуків, сказав, що назва була відповідною, тому що "невивчені види пропадають весь час, перш ніж вчені навіть дадуть їм назву - через втрати біорізноманіття".

"Тому доречно назвати одне з новітніх відкриттів на честь людини, яка так старанно працювала, щоб відстоювати світ природи і захищати вразливі види", - додав він.

Для вчених називати нові види своїми іменами просто не прийнято, а це означає, що їм потрібно бути трохи більш креативними. Приміром, є паразит на ім'я Боб Марлі (Gnathia marleyi), рід риб, названий на честь Річарда Докінза (Dawkinsia), і безліч видів в невеликому парку - як живих, так і померлих - названих на честь сера Девіда Аттенборо.

Іноді тварин називають в честь знаменитостей, якими захоплюються вчені, як, наприклад, у жука N. gretae - Грета або павука під назвою Spintharus leonardodicaprioi - Леонардо ді Капріо. В інших випадках це пов'язано з тим, що знаменитість палає особливою любов'ю до цієї тварини - як у лемура на ім'я Джон Кліз, Avahi cleesei.

Іноді тварини мають деяку схожість зі знаменитістю, на честь якої вони названі.

Наприклад, є золотокоса муха імені Бейонсе - Scaptia beyonceae. Існує також метелик під назвою Neopalpa donaldtrumpi - Дональд Трамп, який, як сказав біолог Вазрик Назарі в 2017 році, відомий своєю характерною білявою головою і "порівняно невеликими" геніталіями. А в минулому році на честь Дональда Трампа було названо іншу тварину - амфібію, яка зариває голову в пісок. Dermophis donaldtrumpi був названий так через коментарі президента США про зміну клімату.

Однак на відміну від імен, які дають домашнім тваринам, наукові імена зберігаються вічно. І в цьому є своя небезпека, як у випадку із сліпим печерним жуком, якого німецький вчений в 1933 році назавжди назвав Anophthalmus hitleri - Гітлер.

Невідомо, чи знає Грета Тунберг, що у неї є "тезка" у світі жуков.

16-річна Тунберг стала відома на весь світ після того, як стала пропускати школу п'ятницях, починаючи з серпня 2018 року для того, щоб виходити на пікети біля будівлі шведського парламенту, вимагаючи вжити заходів щодо запобігання глобального потепління. Незабаром до її п'ятничним акцій приєдналася молодь по всьому світу, а Ґрету стали запрошувати виступати в ООН, на Всесвітньому економічному форумі та інших міжнародних заходах вищого рівня.

16 вересня, Тунберг і її рух Fridays for Future були відзначені премією "Посла Совісті" від міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

Тунберг також була потрапила до списку номінантів на Нобелівську премію миру.