UA / RU
Підтримати ZN.ua

Неприпустимий вирок: Макрон вимагає негайного звільнення Навального

Президент Франції долучився до лідерів США, Британії та Канади, які вже засудили дії Кремля.

Президент Франції Еммануель Макрон засудив вирок, який московський суд виніс Олексію Навальному, і закликав негайно звільнити опозиціонера з-під варти. Французький президент підкреслив, що вирок є політичним і не має жодного стосунку до кримінальної юстиції.

«Вирок Олексію Навальному неприпустимий. Політичні розбіжності за жодних обставин не є злочином. Ми закликаємо до його негайного звільнення. Дотримання прав людини, так само, як і демократичних свобод, не можуть бути предметом обговорення », - йдеться в заяві, опублікованій на офіційній сторінці Макрона в Facebook ввечері 2 лютого.

Заява, присвячена Навальному, стало другим повідомленням російською мовою на Facebook-сторінці Макрона.

Про вирок Навальному вже висловилися Державний департамент США, очільники МЗС Німеччини і Британії Гайко Маас і Домінік Рааб. Усі вони констатували, що РФ продовжує порушувати права людини і закликали звільнити Навального. У США нагадали, що новий вирок ґрунтується на вироку 2014 року, який уже визнано ЄСПЛ «незаконним», «довільним» і «політично вмотивованим».

2 лютого Олексія Навального засудили до 3,5 років позбавлення волі за «неодноразове порушення громадського порядку» після умовного засудження. З терміну відняли 10 місяців домашнього арешту, опозиціонер має провести в колонії загального режиму 2 роки і 8 місяців.

Читайте також: Навальний просить США ввести санкції проти 34 росіян

17 січня опозиціонер Олексій Навальний повернувся в Росію з Німеччини. У берлінській клініці «Шаріте» політик проходив курс лікування і реабілітації після того, як російські спецслужби отруїли його бойовою речовиною «Новічок».

При проходженні паспортного контролю Навального затримали на тій підставі, що він 29 грудня був оголошений в розшук як порушник умов випробувального терміну.

На наступний день після затримання Навального заарештували на місяць, засідання суду організували прямо в поліцейській дільниці.

Євросоюз засудив дії Кремля, а Литва, Латвія і Естонія закликали ЄС посилити санкції проти Росії.

23 січня в РФ відбулися масові протести, поліція затримала майже 3,5 тисяч осіб. Через тиждень було затримано ще майже 4 тисячі людей.

Чому Кремль пішов на загострення ситуації навколо опозиціонера? Чому Навальний, знаючи про загрозу арешту, все ж повернувся в Росію? Про це читайте в статті Олексія Коваля «Путіну потрібен Навальний» у ZN.UA.