UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нейтральна Австрія хоче приєднатися до європейської ініціативи щодо захисту неба

Австрія стане першою учасницею ініціативи, що не входить до НАТО.

Уряд Австрії хоче приєднатися до Європейської ініціативи «Небесний щит» – програми із захисту повітряного простору, започаткованої Німеччиною, повідомляє Euractiv. Таку ініціативу вже розкритикували ультра праві сили, адже країна є нейтральною і це, на їх думку, порушує нейтралітет.

«Ситуація загрози значно загострилася через загарбницьку війну Росії проти України. Тому Австрія приєднається до європейської ініціативи протиповітряної оборони Sky Shield», — заявив канцлер Карл Нехаммер у суботу.

У Міноборони Австрії зазначили, що зараз тривають переговори з цього приводу. До ініціативи входять 17 європейських країн НАТО, крім Франції. «Небесний щит» спрямований на усунення прогалин у європейській протиповітряній обороні, аби відбити безпілотники та ракети, запущені з Росії. Австрія стане першою учасницею ініціативи, яка не входить до НАТО.

Читайте також: Австралія ввела санкції проти кількох причетних до збиття рейсу MH17

«Заплановане приєднання до «Небесного щита» є «нищівним рішенням щодо політики нейтралітету… Нехаммер і компанія жертвують нейтралітетом на вівтар НАТО», – заявив у неділю керівник ультраправої FPÖ Герберт Кікль.

У виданні звернули увагу, що партія FPÖ історично дружня до Росії, за прогнозами, може виграти майбутні вибори 2024 року та набрати близько 30%.

Відень стверджує, що заявка на приєднання до «небесного щита» є результатом нейтралітету країни.

«Небесний щит» – це не ініціатива НАТО чи приєднання до військового альянсу, а лише «співпраця низки держав… Об'єднання та спільне використання" військового потенціалу означає дотримання нейтралітет», – заявив у неділю міністр закордонних справ Александр Шалленберг.

Читайте також: МЗС Австрії про обстріл Кривого Рогу з боку РФ: "Смертельне і грубе порушення Росією міжнародного права"

Раніше Канцлер Австрії Карл Негаммер заявив, що готовий продовжувати діалог з президентом РФ Владіміром Путіним, якщо це допоможе завершити війну в Україні. Політик наголосив, що його країна дотримується нейтралітету, проте у низці питання висловлює принципову позицію.