UA / RU
Підтримати ZN.ua

Не віримо жодному слову Нетаньяху, — ізраїльтяни продовжують протестувати проти скандальної реформи

Участь у суботніх антиурядових протестах по всій країні взяли понад 150 тисяч людей.

Протести проти судової реформи прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху не вщухають попри його заяви про призупинення ініціативи. В суботу  десятки тисяч людей вийшли на вулиці, вимагаючи повного її скасування, повідомляє Reuters.

Через внутрішні тертя та  прояви занепокоєння і несхвалення у Вашингтоні, Нетаньяху в понеділок призупинив реформу, щоб розпочати переговори щодо пошуку компромісу між його релігійно-націоналістичною коаліцією та опозиційними партіями.

«Ми не віримо в усе, що виходить з вуст Бібі (Нетаньягу). Ми вважаємо, що це просто політичний трюк, щоб ми припинили протести», — вважає 30-річний Емануель Келлер під час мітингу біля резиденції президента Ізраїлю, де проходили переговори.

Читайте також: Нестабільність Ізраїлю має значення для США – CNN

Однією із головних суперечок є прагнення правлячої коаліції отримати більше повноважень у призначенні суддів, у тому числі і Верховного суду.

Критики вважають таку ініціативу уряду загрозою незалежності суду та спробою законного перевороту. 

Нетаньяху, якого судять за звинуваченнями в корупції, хоча він їх заперечує, каже, що реформи необхідні для збалансування гілок влади. Його партія Лікуд і політичні союзники серед ультраправих закликали свої політичні осередки влаштувати контрдемонстрації.

Читайте також: The Economist: Нетаньяху втратив ауру своєї непереможності

За оцінками ізраїльських ЗМІ, участь у суботніх антиурядових протестах по всій країні взяли понад 150 тисяч людей, найбільше — у Тель-Авіві.

Судова реформа Нетаньяху передбачає передачу парламентській більшості контролю над процесом вибору суддів Верховного суду, а також відмову від законодавчого принципу, що дозволяє Верховному суду скасовувати рішення уряду. Через відсутність в Ізраїлі Конституції і Конституційного суду, контроль над діями уряду здійснював саме Верховний суд.