UA / RU
Підтримати ZN.ua

Не можна ігнорувати мережу зла РФ, Ірану, ХАМАС та КНДР — посол України в Ізраїлі

Мережа зла, яка формується, — це не просто теоретична загроза, вона має відчутні та руйнівні наслідки.

Останніми місяцями на світовій арені формується небезпечний альянс, який загрожує стабільності й безпеці багатьох країн. Ця нова вісь, яка включає Росію, Іран, ХАМАС, “Хезболлу” й Північну Корею, демонструє зближення мерзенних інтересів, що має насторожити всіх. Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук у статті для Jerusalem Post вказав на серйозні наслідки формування такої мережі й закликав міжнародне співтовариство відреагувати рішуче та згуртовано.

Читайте також: Росія, Китай та Іран є "новими країнами Осі", які ще більш небезпечні, ніж нацисти в 1939 році — британський генерал

Як зазначає дипломат, стратегічне партнерство між Росією та Іраном значно просунулося вперед, кульмінацією стала майже остаточна угода, що підкреслює спільні прагнення сторін. Їхні відносини стосуються не лише економічної чи військової співпраці - це партнерство, побудоване на взаємній підтримці агресивних недержавних формувань, які порушують міжнародні норми.

Зокрема, підтримка терористичної організації ХАМАС, якій загрожують багато країн, в тому числі Ізраїль і США, є критично важливим компонентом цієї мережі. Особливе занепокоєння викликає взаємодія Росії з Іраном і такими угрупованнями, як ХАМАС.

Читайте також: НАТО впевнене, що КНДР надає військову підтримку РФ у війні проти України - генсек Альянсу

Москва прагне розширити свій вплив 

Москва послідовно прагне розширити свій вплив на Близькому Сході, часто за рахунок регіональної стабільності. Співпрацюючи з Іраном і негласно підтримуючи його маріонеток, РФ є співучасником "увічнення" насильства й заворушень. Це та сама Росія, яка веде ще й жорстоку війну проти України, демонструє відверте нехтування міжнародним правом і правами людини.

Більше того, приєднання Північної Кореї до цього альянсу додає ще один рівень небезпеки.

Ядерна програма та потенціал КНДР у наданні військових технологій Ірану й ХАМАСу становлять значну загрозу. Міжнародна ізоляція Північної Кореї не завадила Пхеньяну займатися діяльністю, яка підриває глобальну безпеку, а зв'язок країни з вищезгаданою віссю зла лише збільшує ризики.

Ця мережа зла, за словами посла, це не просто теоретична загроза, вона має відчутні та руйнівні наслідки.

“В Україні ми на власні очі бачимо жахи російської агресії. Війна, яка продовжується, призвела до десятків тисяч загиблих, а також мільйонів переміщених осіб і принесла величезні страждання нашому народові. Ми як ніхто інший розуміємо руйнівний потенціал неконтрольованої “злоякісної пухлини”. Ізраїль також розуміє біль життя в тіні тероризму й постійної загрози з боку терористичних організацій, наприклад ХАМАС.”, - пише Корнійчук у статті.

Зближення цих сил — стратегічні маневри Росії, регіональні амбіції Ірану, терористична діяльність ХАМАСу та програми Північної Кореї з озброєння, створюють пряму загрозу безпеці Ізраїлю й миру в усьому світі.

На думку українського дипломата, міжнародна спільнота повинна визнати серйозність ситуації й діяти рішуче.

“Ми повинні зміцнювати наші альянси й підтримувати один одного на тлі цих загроз. Дипломатичні зусилля мають бути зосереджені на ізоляції та протидії цій мережі за допомогою санкцій, стратегічного партнерства тощо. Обмін розвідданими й скоординовані зусилля з перекриття фінансових і військових каналів, що ведуть до цих суб'єктів, вкрай важливі”, - зазначає Корнійчук.

Крім того, як пояснив посол, необхідно залишатися непохитними у відданості демократичним цінностям і правам людини, адже вісь Росії, Ірану, ХАМАС  і Північної Кореї процвітає на придушенні цих принципів. 

“Зберігаючи та просуваючи їх (вищезгадані принципи - ред.), ми не лише захищаємо наші суспільства, але й створюємо потужний контрнаратив проти тих, хто прагне підірвати свободу і стабільність у світі. Я закликаю світ прокинутися - мережа зла, яка включає Росію, Іран, ХАМАС і Північну Корею, — це очевидна й реальна небезпека, яку ми не можемо дозволити собі ігнорувати. Україна стоїть поруч з Ізраїлем і разом з усіма країнами, відданими миру й безпеці”, - написав посол, наголосивши, що протистояти загрозі необхідно разом, з усією силою колективної рішучості. 

Читайте також: Новий президент Ірану відкинув “тиск” з боку США, вихваляючи дружбу з Китаєм та РФ 

Раніше Корнійчук пояснив, чому Україна та Ізраїль повинні поглиблювати стратегічне партнерство. Зокрема, обидві країни опинилися перед загрозою з боку “осі зла” Росії та Ірану. Союз Москви з Тегераном підриває зусилля з досягнення миру, загострює напруженість на Близькому Сході та в Східній Європі, а також може призвести до агресивного конфлікту і в інших точках світу.