UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Не має бути жодних обмежень». У Польщі закликали дозволити Україні бити західною зброєю по РФ

Заступник міністра оборони Польщі зазначив, що поки РФ робить що хоче, Україну сковують обмеження з боку партнерів.

Заступник міністра оборони Польщі Цезари Томчик заявив, що його країна підтримує право України використовувати західну зброю для ударів по цілях на території РФ. За його словами, не  повинно бути жодних обмежень. Водночас Томчик визнав, що подібну позицію займають не так багато країн, передає Polskie Radio.

«Безумовно, ситуація виглядає так, що Росія сьогодні робить те, що хоче, а Україна якимось чином обмежується деякими країнами, і це має припинитися. Польська позиція чітка — Україна повинна мати можливість воювати з тим обладнанням, яке вона отримує, Польща не має жодних заперечень у цьому питанні. Більше того, ми також просимо на подібних зустрічах, щоб цих обмежень не було», – зазначив Томчик.

Читайте також: NYT розповіла про дебати в Білому домі щодо дозволу Україні бити зброєю США по цілях на території РФ

Європейські лідери наразі розходяться у питанні, чи потрібно дозволити Україні використовувати західну зброю для ударів по цілях на території Росії. Водночас глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель сьогодні, 28 травня, заявив, що країни ЄС знімають обмеження для України на удари по Росії

Таку позицію підтримали Швеція, Чехія, Естонія, Латвія. Дозволити Україні завдавати ударів по РФ закликав і президент Франції Еммануель Макрон, але при цьому поставив умову «нейтралізувати військові об’єкти, з яких запускають ракети (...), що атакують Україну». 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що поки що не бачить причин для зняття заборони на такі удари. Також проти виступила прем'єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні.