UA / RU
Підтримати ZN.ua

Назад в СРСР – у Москві та Петербурзі відкриють валютні магазини суто для іноземців

У СРСР мережа подібних магазинів, яка називалася "Берізка", була суттєвим джерелом валюти через "залізну завісу". Ідея часів "розвиненого соціалізму" знову знадобилася. Назад в СРСР?

У Москві та Петербурзі відкриють магазини безмитної торгівлі для дипломатичних працівників, співробітників міжнародних організацій та членів їхніх сімей. Цінники у них будуть вказані в іноземній валюті.

Відповідну ухвалу прийняв уряд РФ. Воно набуде чинності 27 серпня, повідомляє Радіо Свобода.

Читайте також: Мін'юст США вимагає розширення повноважень для конфіскації активів РФ

Це дещо нагадує мережу duty free в аеропортах. Але є суттєва різниця: купити товари в магазинах (смартфони та годинники, ювелірні прикраси, косметику та парфумерію, алкоголь та тютюнові вироби) можна буде лише в роздріб та за умови пред'явлення документів, що підтверджують службове становище. Тобто звичайним громадянам РФ, які мають долари/євро, вхід до цих магазинів буде заборонено.

Керуватиме мережею відроджених російських "берізок" буде компанія, яку заснує міністерство закордонних справ і ще один співзасновник, якого визначить конкурс. Контроль за асортиментом здійснюватиме митна служба.

Член Ради Федерації РФ Володимир Джабаров, коментуючи постанову російського уряду, пригадав радянські duty free “Берізка”. За його словами, такі магазини стануть додатковим джерелом отримання валюти для країни.

Нагадаємо, що країни G7 мають намір запровадити граничні ціни на російську нафту, що обмежить валютні надходження до скарбниці держави-агресора.