UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найстаріша республіка світу Сан-Марино відмовилася входити до ЄС

При необхідній мінімальній явці у 32% на референдум з питання вступу республіки Сан-Марино до Євросоюзу, висловити свою думку з питання вважають за потрібне тільки 20% громадян мікро-держави.

В Республіці Сан-Марино результати референдуму з питання вступу республіки до Євросоюзу визнано недійсними. Причина: низька явка виборців.

Думки тих, хто прийшов до виборчих урн, розділилися майже порівну: 50,3% були за союз з Європою, 49,7% - категорично проти, пише РБК-Україна.

Сам референдум викликав палкі дебати у країні, населення якої ледь сягає числа жителів середнього українського райцентру. Праві партії, у тому числі християнські демократи і так званий "Народний альянс", заявляли, що вступ до ЄС принесе республіці одні проблеми. Відкриття кордонів з Італією привабить до Сан-Марино мігрантів, що призведе до ліквідації місцевої ідентичності.

Прихильники ЄС, навпаки, говорили, що після ліквідації у Сан-Марино податкового раю, що забезпечував їй стабільний розвиток, у країни з'явилося занадто багато проблем, з якими вона не зможе впоратися поодинці. До мінусів вони відносили обмеження для компаній із Сан-Марино, для яких створюються гірші умови порівняно з конкурентами з Італії. Відзначається і зростання безробіття у три рази за останні роки, яке у країні розраховували вирішити за рахунок допомоги ЄС.

При необхідній мінімальній явці у 32% висловити свою думку до питання про вступ у Євросоюз вважали за потрібне тільки 20% громадян мікро-держави.

Другим питанням, яке виносилося на референдум, було питання про прив'язку підвищення зарплат до інфляції у країні. Тут інші результати. За індексацію зарплат виступили 73,1% жителів, а проти лише 26,9%. Але це питання не привело до збільшення явки громадян до урн для голосування. В результаті обидва питання референдуму так і залишилися без відповідей.

Сан-Марино - держава-анклав на Апеннінському півострові. На площі у 61 квадратний кілометр проживає 30 тисяч осіб. Сан-Марино вважається найстарішою республікою у світі, яка існує з 301 року н.е. !zn

Читайте також:

zn
Не надавши Україні перспективу членства в ЄС, Брюссель ризикує провалити всю ассоціаційну політику

zn
Грузія не відмовиться від Абхазії та Південної Осетії заради членства в ЄС

Хорватія проведе референдум щодо членства в ЄС