UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найбільшу піраміду майя віком 2300 років у Белізі зруйнували будівельники. Заради видобутку щебеню

Піраміда перебувала на приватній території, проте закони країни охороняли всі будови, що виникли до появи іспанців на цих землях. Археологи жахаються.

Найбільшу піраміду майя, що пережила тисячоліття буревіїв, дощів і гроз, розташовану на півночі Беліза (Центральна Америка) біля кордону з Мексикою, будівельники зруйнували заради видобутку на її місці щебеню для будівництва доріг, повідомляє телеканал Foxnews.

Про руйнування піраміди віком 2,300 тис. років стало відомо ще на початку травня. Піраміда перебувала на території приватного володіння, проте закони Белізу беруть під захист усі будівлі, які були побудовані до появи тут іспанців.

"Це одна з найгірших речей, які я бачив за свій 25-річний досвід роботи археологом", - цитує сайт археолога Інституту археології Беліза Джона Морріса.

"Ми вже не зможемо повернути цю піраміду. Я жахнувся і у мене зараз просто немає слів", - додав Морріс.

Техніка, яка руйнувала піраміду, належить будівельній компанії D-Mar General Contracting and Development, Inc., проте її власник Денні Гріджалва (Denny Grijalva) заявив сайту 7newsbeilze, що він нічого не знає про проект видобутку гравію на місці піраміди. Він порадив звернутися з питаннями до керівника проекту, який, у свою чергу, відмовився від коментарів.

Беліз - держава у Центральній Америці. До 1973 року мала назву Британський Гондурас. На півночі межує з Мексикою, на заході з Гватемалою. !zn

Читайте також:

Археологи за наведенням давньогрецького історика знайшли "Ворота пекла"

Влада Єгипту обговорює ідею здати піраміди в оренду

На Марсі знайшли піраміду (ФОТО)