UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найбільш небезпечні компоненти сирійської хімзброї знищать на американському кораблі

ОЗХЗ розподілила ролі учасників операції: транспортуванням хімзброї будуть займатися Норвегія і Данія, Італія надає порт для перевантаження, США будуть проводити знищення, а Росія займеться гарантуванням морської безпеки.

Знищення найбільш небезпечних компонентів сирійської хімзброї будуть проводити на американському судні. Таке рішення прийняла Організація з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) у Гаазі. Про це повідомив заступник постійного представника Росії при організації Василь Тітушкін.

"На засіданні Виконавчої ради організації були чітко визначено наступні етапи операції з ліквідації сирійської хімзброї, - сказав він. - Транспортуванням будуть займатися Норвегія і Данія, Італія надає порт для перевантаження, а Сполучені Штати будуть проводити знищення на своєму судні, спеціально обладнаному для цих цілей".

"Росія також повідомила, що займеться гарантуванням морської безпеки у Латакії і в територіальному морі Сирії в рамках операції з ліквідації хімічної зброї", - згадав Тітушкін.

Плани зі знищення сирійської хімічної зброї на борту американського судна Тітушкін оцінив як "прагматичні і цілком реальні".

"Ця технологія, як нам кажуть американські колеги, - відпрацьована, і особливих складнощів сама по собі не несе, - зауважив він. - У нас є підстави бути впевненими в тому, що американці прорахували всі ризики і готові гарантувати безпеку на найвищому рівні, тому що розуміють міру відповідальності за долю операції з ліквідації сирійської хімзброї".

Відповідаючи на питання, чому Росія не розглядається як країна, яка може на своїй території знищувати хімічну зброю з Сирії, Тітушкін пояснив, що "законодавство РФ прямо і без жодних винятків забороняє ввезення та вивезення бойових хімічних речовин".

Операцію має бути завершено до 31 березня 2014 року. !zn

Читайте також:

ООН нарахувала п'ять випадків застосування хімічної зброї в Сирії

Сирія знищила всі боєприпаси для хімзброї