UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАТО закликало РФ забезпечити вільний доступ до українських портів в Азовському морі

У НАТО стурбовані діями Росії в Керченській протоці.

У НАТО стурбовані планами Росії обмежити доступ до районів Чорного моря і Керченської протоки.

«Це буде невиправданий крок в дусі широкої тенденції дестабілізуючої поведінки з боку Росії», - заявила прес-секретар Альянсу Оана Лунгеску.

Вона закликала Росію забезпечити вільний доступ до українських портів на Азовському морі, дозволити вільне судноплавство, «негайно провести деескалацію, припинити провокації і поважати міжнародні зобов'язання», передає "Голос Америки".

Лунгеску зазначила, що з часу незаконної анексії Криму Росія значно збільшила військову присутність на півострові. «Мілітаризація Росією Криму, Чорного і Азовського морів збільшує загрозу незалежності України і шкодить стабільності ширшого регіону».

Раніше прес-секретар верховного представника ЄС із зовнішньої політики Жозепа Борреля Пітер Стано заявив, що намір Росії обмежити судноплавство викликає серйозне занепокоєння.

Читайте також: Російські прикордонники намагалися заблокувати катери ВМС України в Азовському морі

Раніше МЗС України висловило протест через закриття Керченської протоки. Росія оголосила про закриття з наступного тижня до жовтня 2021 частини акваторії Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів і суден інших країн під приводом військових навчань.