UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАТО розширить присутність на схід для захисту союзників

Присутність НАТО на сході буде посилена настільки, наскільки це необхідно.

Міністри оборони країн-членів НАТО домовилися про розширення передової присутності в Східній Європі, заявив генсек альянсу Йенс Столтенберг.

"Ми тільки що погодили серію принципів, що стосуються модернізації оборони НАТО і її сил стримування. В рамках прийнятих рішень міністри оборони НАТО погодилися на розширення передової присутності в східній частині нашого альянсу", - сказав він на прес-конференції в Брюсселі.

"Наша присутність на сході буде посилена настільки, наскільки це необхідно, тому що ми повинні забезпечити можливість захищати всіх наших союзників від будь-яких загроз", - сказав генсек, відповідаючи на питання про те, до якого момент буде тривати посилення присутності НАТО в східній частині альянсу.

Генсек НАТО підкреслив, що на даний момент така необхідність обумовлена більш складною ситуацією в області безпеки, що, зокрема, викликано "більш жорсткою позицією Росії, яка вкладає великі кошти в оборону".

Раніше видання The Telegraph повідомляло, що на зустрічі міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі у вівторок, 9 лютого, обговорювався новий план нарощування військового контингенту в країнах Балтії, Центральної та Південної Європи з метою протистояння гібридним військовим загрозам або повноцінної окупації Росією.

Раніше авторитетне видання The Wall Street Journal писало, що НАТО розробляє нову стратегію для прискорення процесу прийняття рішень і поліпшення процесу реагування на нетрадиційні види війни, які Росія використовувала в Криму і на сході України.