UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАТО проведе восени найбільші навчання з часів Холодної війни

У маневрах візьмуть участь близько 45 тисяч військових з країн-членів НАТО.

НАТО восени проведе в Європі навчання Trident Juncture, найбільші з часів Холодної війни, повідомив командувач Корпусом морської піхоти США генерал Роберт Неллер на слуханнях у Палаті представників Конгресу, передає "112 Україна".

"У жовтні цього року пройдуть масштабні навчання НАТО, які стануть найбільшими з часів піку Холодної війни", - заявив командувач.

За його словами, в маневрах візьмуть участь близько 45 тисяч військових з країн-членів НАТО, а також десятки кораблів і літаків, задіяних в маневрах біля берегів Норвегії щодо відображення "імітованої загрози".

"Я думаю, що це показує серйозність нашої стратегії, а також те, що наші європейські союзники хочуть бачити нашу присутність там (у Європі - ред.) і нашу прихильність їхньому захисту", - зазначив Неллер.

Навчання Trident Juncture проводяться раз на три роки. Останні навчання проводилися в 2015 році, в них брали участь близько 36 тисяч військовослужбовців країн НАТО, також до них приєдналися і військові з України.

Раніше генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив про те, що зараз альянс адаптує і впроваджує найсильніше підкріплення колективної оборони з часів Холодної війни. Разом з тим, він зазначив, що НАТО не відображає поведінку Росії.

1 березня президент Росії Володимир Путін у посланні Федеральним зборам заявив по те, що у Росії створена і пройшла випробування нова крилата ракета з ядерною енергетичною установкою. За словами Путіна, нова ракета має необмежений радіус дії і "непередбачувану траєкторію польоту". При цьому Путін заявив, що "ні в кого іншого такої зброї поки немає".

Ця заява Володимира Путіна викликала бурхливу реакцію в США. Так, Державний департамент підкреслив, що використання ядерної зброї порушує міжнародні зобов'язання Москви, зокрема Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності.

Перед цим заяву Путіна про нові ядерні ракети прокоментували в Пентагоні. Зокрема, там заявили, що заява російського президента не здивувала та висловили сумнів, чи додала Росія нові можливості для свого ядерного арсеналу, крім вже відомих американським військовим та розвідці.