UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАТО погодило основні тези підсумкової декларації

Альянс забезпечить Україну необхідним на шляху членства.

Країни НАТО в середу погодилися заявити про те, що Україна перебуває на «незворотному шляху» до членства, за даними дипломатів.

Дипломати заявили, що підсумкова декларація, яку ще мають офіційно схвалити, підтримає Україну на «її незворотному шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство в НАТО».

У декларації також звучатиме формулювання про те, що Україна отримає офіційне запрошення приєднатися «коли союзники погодяться та будуть виконані умови».

Президент Фінляндії Олександр Стабб, яка, як і Швеція, приєдналася до НАТО після вторгнення Росії до України, сказав, що він дуже задоволений формулюванням.

Читайте також: "Міст до членства" України в НАТО не передбачає гарантії безпеки з боку Альянсу — Bloomberg

"Я думаю, дуже важливо подати Кремлю повідомлення звідси, що шлях і міст України до членства в НАТО тепер незворотні", - сказав він, передає YLE.

Президент Росії Владімір Путін, сказав Стабб, розуміє лише «силу» і побачить поразку однієї зі своїх цілей вторгнення.

Путін хотів зупинити розширення НАТО, але натомість Україна стане членом НАТО, а Фінляндія і Швеція також стали членами НАТО, сказав Стабб.

Він також додав, що зараз альянс дає Україні те, що їй потрібно на шляху до членства в НАТО у вигляді військової та фінансової допомоги.

Нагадаємо, на саміті НАТО генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив про те, що союзники готують суттєвий пакет підтримки для України.