UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАТО почало виведення своєї місії з Афганістану

В середині квітня союзники по НАТО вирішили почати виведення сил Місії рішучої підтримки до 1 травня.

НАТО почало виведення своєї місії з Афганістану після рішення президента Джо Байдена привести війська США додому, заявив в четвер офіційний представник альянсу.

«В середині квітня союзники по НАТО вирішили почати виведення сил Місії рішучої підтримки до 1 травня, і цей висновок почався. Це буде впорядкований, скоординований і продуманий процес», - сказав AFP представник НАТО.

Члени підтримуваного США альянсу погодилися в цьому місяці завершити свою місію в Афганістані в складі 9600 осіб після того, як Байден закликав покласти край найтривалішій війні Вашингтона.

Рішення, яке було відкладено на кілька місяців до крайнього терміну, узгодженого колишнім лідером США Дональдом Трампом, було прийнято, незважаючи на побоювання, що воно може дозволити талібам відновити владу в країні.

Представник НАТО сказав, що безпека військ альянсу «буде головним пріоритетом на кожному етапі шляху, і ми вживаємо всіх необхідних заходів, щоб уберегти наш персонал від пошкоджень».

«Будь-які атаки талібів під час виведення будуть зустрінуті рішучою відповіддю. Ми плануємо завершити виведення протягом декількох місяців», - сказав чиновник, відмовившись повідомити будь-які подробиці про терміни.

Байден сказав, що виведення військ США буде завершений до 11 вересня, двадцятої річниці нападів 11 вересня на Америку, які привели до її військового втручання в Афганістан.

Міністерство оборони Німеччини заявило, що планує вивести з країни 1300 військовослужбовців до початку липня.

Місія НАТО з навчання та підтримки, яка включає близько 2500 військовослужбовців США і в значній мірі покладається на військове майно Вашингтона, має персонал з 36 країн-членів альянсу і країн-партнерів.

США заявили, що тимчасово розгортають додаткові війська для захисту міжнародних сил при їх виведенні, і продовжили присутність авіаносця в регіоні для підтримки виведення.

Читайте також: Генсек НАТО вирішив не відповідати на питання про висилку російських дипломатів

Як повідомлялося, Стокгольмський інститут досліджень проблем миру (SIPRI) опублікував рейтинг країн за видатками на оборону. Так загальні глобальні військові витрати зросли до $1,98 трильйона за 2020 рік, що на 2,6% більше, ніж в 2019 році. У п'ятірку рейтингу, потрапили Сполучені Штати, Китай, Індія, Росія і Великобританія. Ці 5 країн витрачають 62% від загальних витрат плани на оборону.