UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАТО не планує військового розширення Фінляндії та Швеції

Їхнє членство в НАТО ще мають підтвердити 30 країн.

У НАТО немає поточних планів щодо відправлення військ до Швеції та Фінляндії після того, як вони завершать процес вступу, розпочатий цього тижня, заявив у вівторок AFP заступник голови оборонного альянсу.

«Ми не плануємо додаткову присутність у жодній із країн, у них величезні національні сили. Вони здатні захистити себе», - сказав заступник генерального секретаря Мірча Джоане у телефонному інтерв'ю.

Президент Росії Владімір Путін попередив минулого тижня, що «у разі розміщення там військових контингентів та військової інфраструктури ми були б зобов'язані симетрично реагувати та ставити такі ж загрози для тих територій, де для нас виникли загрози».

Після того, як у вівторок було запущено процес вступу, парламенти всіх 30 держав-членів мають ратифікувати членство Осло та Гельсінкі в Атлантичному альянсі.

"Ми сподіваємося, що процес буде завершено швидко", - сказав Джоане, зазначивши, що "багато країн уже зробили" кроки з ратифікації.

Також виступаючи у вівторок, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав: «Я розраховую на те, що союзники забезпечать швидкий та гладкий процес ратифікації».

Джоане привітав підтримку України членами та союзниками НАТО в її обороні від російського вторгнення, розпочатого 24 лютого.

Але він визнав «активне занепокоєння» тим, як довго можна підтримувати потік зброї та боєприпасів.

Читайте також: Столтенберг розраховує на швидку ратифікацію вступу Швеції та Фінляндії в НАТО всіма союзниками

Хоча обмін інформацією про потреби України «працює дуже добре... є, звісно, проблема резервів у країнах-союзницях», — сказав Джоане.

Військові запаси в європейських країнах обмежені, багатьом із яких не вистачає промислових потужностей для швидкого нарощування виробництва озброєнь у довгостроковій перспективі.

«Всі знали, що ми матимемо стратегічне терпіння» на червневому саміті НАТО в Мадриді, додав він.

Але оскільки наслідки війни позначаються на енергетичних, продовольчих та фінансових ринках, спостерігачі попереджають, що національні лідери можуть зіткнутися з громадською думкою та фінансовими обмеженнями, що зростає.

У Москві нервово реагують на перспективу розширення Альянсу. Але чи Росія відкриє другий фронт у Балтійському морі? Про це – у статті Аліни Гриценко "Швеція на шляху до НАТО: чим відповість Росія?" у DT.UA.