UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАТО і Південна Корея планують "флагманський проєкт" для України

Країни налагоджують співпрацю для протидії авторитарним режимам.

Північноатлантичний альянс на майбутньому саміті у Вашингтоні обговорить із Південною Кореєю шляхи побудови "практичної співпраці" щодо України, кібернетики та нових технологій. Зокрема планується "флагманський проєкт" щодо медичної освіти для воїнів ЗСУ.

Такі слова генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга цитує Yonhap. Він додав, що вже третій рік поспіль запрошує лідерів Південної Кореї, Японії, Австралії та Нової Зеландії на саміт Альясу, щоб розширити партнерство з країнами Індо-Тихоокеанського регіону.

Читайте також: КНДР назвала стосунки США, Південної Кореї і Японії "азійською версію НАТО"

Столтенберг наголосив на важливості співпраці з індо-тихоокеанськими партнерами в той час, коли Росія продовжує війну в Україні за підтримки Північної Кореї, Ірану і Китаю.

"Іран і Північна Корея підживлюють російську війну за допомогою безпілотників і снарядів. Китай підтримує російську військову економіку і постачає мікроелектроніку та інші товари подвійного призначення для російської війни. Чим ближче ці авторитарні режими зближуються, тим важливіше нам тісно співпрацювати з нашими друзями в Індо-Тихоокеанському регіоні", ‒ сказав Столтенберг.

На майбутньому саміті Столтенберг сказав, що НАТО розвиватиме практичну співпрацю в рамках "флагманських проєктів" щодо України, кібер і нових технологій, а також обговорить співпрацю з Південною Кореєю в галузі оборонної промисловості.

"Флагманський проєкт частково стосується медичної освіти для українських солдатів, ‒ уточнив він. ‒ Ми також розглядаємо, як ми можемо розширити обмін розвідувальною інформацією з Південною Кореєю".

Читайте також: США вирішили розмістити в Японії більш сучасні літаки через постійно зростаючу загрозу з боку РФ, Китаю та КНДР

Нагадаємо, Південна Корея заявила, що розгляне можливість постачання зброї безпосередньо в Україну на знак протесту проти нещодавнього пакту про взаємну оборону, підписаного між північнокорейським лідером Кім Чен Ином і президентом Росії Володимиром Путіним.

Від початку російської агресії проти України Північна Корея не лише стала голосом підтримки Москви, а й закрила критичну потребу в озброєнні, надавши артилерійські снаряди, протитанкові міни та балістичні ракети. Москва демонструє беззастережну готовність поглиблювати відносини з Пхеньяном, ігноруючи резолюції ООН, які свого часу підтримала. "Військовий союз Путіна та Кім Чен Ина: чим він небезпечний для України?" – пояснює у статті асоційована старша аналітикиня Центру "Нова Європа" Наталія Бутирська.