UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наскільки «економічно шкідливими» будуть нові карантинні обмеження? — The Economist

Економічні наслідки нових локдаунів можуть бути менш «болісними», але негативного впливу на економіку не уникнути.  

Нові карантинні обмеження в Європі підштовхують економіку до чергового спаду. Друга хвиля пандемії коронавірусу знову ризикує принести негативні наслідки для загальної світової економіки. Однак, швидше за все, економічні наслідки після запровадження нових локдаунів будуть менш катастрофічними, ніж під час першої хвилі пандемії, пише журнал The Economist.

У третьому кварталі 2020 року деякі країни змогли досягнути неочікувано високих темпів економічного зростання на фоні загальної кризової ситуації, спровокованої пандемією.

ВВП Америки зріс на 7,4% порівняно з другим кварталом 2020 року.

Обсяг виробництва в єврозоні виріс на 12,7%. Однак, на даний момент «причин для радості» дуже мало.

Друга хвиля COVID-19 та запроваджені карантинні заходи, швидше за все, знову зупинять економічне відновлення. Такі «побоювання» призвели до значного падіння цін на нафту.

Індекс економічної активності говорить про те, що відновлення економіки Америки зупинилось, оскільки зафіксовані випадки COVID-19 знову зросли.

Погіршується ситуація з коронавірусом і в Європі, де щодня також фіксується все більша кількість випадків захворювання, внаслідок чого уряди європейських країн один за одним запроваджують нові карантинні обмеження.

«Економічна активність» Великої Британії та Франції досягла свого максимуму у вересні, однак, враховуючи те, що країни повертаються до запровадження жорсткіших карантинних обмежень, економічна ситуація в цих країнах ризикує погіршитися. Те ж саме можна сказати і про Німеччину.

На даний момент занадто рано робити якісь точні прогнози щодо впливу другої хвилі пандемії на загальну світову економіку, однак, все-таки, можна припустити, що нові локдауни повинні бути менш «економічно небезпечними», ніж карантинні заходи, запроваджені під час першої хвилі пандемії.

Адже більше виробничих та будівельних компаній, наприклад, цього разу залишатимуться відкритими. Однак, вплив на ресторанний бізнес та сферу послуг може бути дещо «болісним», резюмує видання.