UA / RU
Підтримати ZN.ua

Населення Китаю скоротилося вперше за п'ять десятиліть – FT

Вже скоро Індія може обігнати Китай та стати найбільш населеною країною світу.

Китай має намір повідомити про своє перше скорочення чисельності населення після голоду, до якого привела катастрофічна економічна політика Мао Цзедуна в кінці 1950-х років. Тоді без їжі загинули десятки мільйонів людей, пише газета Financial Times.

Нинішнє падіння чисельності населення відбувається, попри ослаблення суворої політики планування сім'ї, спрямованої на те, щоб повернути назад падіння народжуваності в найбільш густонаселеній країні світу.

Дані останньої китайського перепису населення, яке закінчили в грудні минулого року, досі не оприлюднили. Очікується, що влада КНР повідомить про загальну чисельність населення країни на рівні менш як 1,4 мільярда людей, розповіли FT джерела.

У 2019 населення Китаю перевищило позначку в 1,4 мільярда осіб.

Разом з тим влада попередила, що ця цифра вважається вельми чутливою і не буде опублікована доти, поки кілька урядових відомств не досягнуть консенсусу щодо даних та їх наслідків.

"Результати перепису будуть мати величезний вплив на те, як китайський народ бачить свою країну і як працюють різні урядові відомства працюють", - сказав експерт пекінського аналітичного центру Хуан Веньчжень. "Дані повинні бути дуже ретельно оброблені".

Уряд мав опублікувати дані перепису населення на початку квітня. Глава Національного бюро статистики Лю Айхуа заявив 16 квітня, що затримка була частково через необхідність "додаткової підготовки" перед офіційним оголошенням. Китайці розкритикували таку затримку в соціальних мережах.

Місцеві чиновники також готуються до публікації даних перепису. Заступник директора статистичного бюро провінції Аньхой Чень Лонгган заявив на нараді у квітні, що посадові особи повинні "встановити порядок денний" для інтерпретації перепису і "звернути пильну увагу на реакцію громадськості".

Аналітики кажуть, що зниження населення означатиме, що Індія скоро обжене Китай. Населення Індії сьогодні оцінюється в 1,38 мільярда людей. Падіння чисельності населення Китаю може принести значні втрати для найбільшої економіки Азії, зачіпаючи все, від споживання до догляду за людьми похилого віку.

"Темпи й масштаби демографічної кризи в Китаї швидші та більші, ніж ми собі уявляли", - сказав Хуан. "Це може мати катастрофічні наслідки для країни".

Народжуваність в Китаї знизилася навіть після того, як Пекін пом'якшив свою багаторічну політику планування сім'ї у 2015 році, дозволивши всім парам мати двох дітей замість одного. Населення розширилося в рамках політики "однієї дитини", введеної в кінці 70-х років, завдяки збільшенню чисельності молоді після комуністичної революції, а також збільшення тривалості життя.

Незалежні вчені вважають, що десятки мільйонів людей загинули під час голоду між 1959 1961 роками. Але керівна комуністична партія як і раніше забороняє докладне обговорення цього періоду, і найбільш загальнодоступні набори даних приховують скорочення чисельності населення в той час.

За даними уряду, в період з 1959 по 1961 рік чисельність населення скоротилася приблизно на 13,5 млн осіб, хоча це, як вважається, ця цифра серйозно недооцінена.

Офіційні дані показали, що число новонароджених в Китаї збільшилося у 2016 році, але потім знижувалося протягом трьох років поспіль. Чиновники зв'язали зниження зі скороченням числа молодих жінок та з ростом витрат на виховання дітей.

Реальна картина може бути ще гіршою. У доповіді, опублікованій минулого тижня, центробанк Китаю підрахував, що загальний коефіцієнт фертильності, або середнє число дітей, які жінка, ймовірно, народить у своєму житті, становить менше 1,5. Офіційна оцінка розраховує на 1,8 дитини.

"Це майже факт, що Китай переоцінив свій рівень народжуваності", - говорилося в повідомленні Народного банку Китаю. "Проблеми, пов'язані з демографічними зрушеннями в Китаї, можуть бути більшими, ніж очікувалося".

Пекінський урядовий радник розповіді FT, що такі завищення частково зумовлені бюджетною системою демографічних показників для розподілу бюджетів, в тому числі на освіту і громадську безпеку.

"Є стимул для місцевих органів влади, щоб підкручувати свою чисельність населення, щоб вони могли отримати більше ресурсів", - сказав він.

Така ситуація призвела до радикального перегляду правил контролю над народжуваністю в Китаї. У доповіді Народного банку Китаю пропонується, що уряд повинен "повністю" відмовитися від свого принципу "вичікувати" та повністю змінити планування сім'ї.

"Політичні послаблення не увінчаються великим успіхом, коли ніхто не захоче мати більше дітей", - йдеться в документі.