UA / RU
Підтримати ZN.ua

Напередодні відкриття Олімпійських ігор КНДР похвалилася новою ракетою

Проведення військового параду зараз є політично вмотивованим адже в сусідню країну на змагання приїдуть представники зі всього світу, зазначають експерти.

За день до офіційного відкриття Олімпіади в Південній Кореї, 8 лютого, в Пхеньяні пройшов масштабний військовий парад, де продемонстрували громадськості міжконтинентальну балістичну ракету (МБР) нового типу "Хвасон-15", повідомляє агенство Yonhap.

Парад був присвячений 70-річчю Північної Кореї, але експерти кажуть, що проведення цього заходу зараз є політично вмотивованим адже в сусідню країну на Олімпійські ігри приїдуть представники зі всього світу. Пхеньян кожен рік традиційно проводить парад на честь збройних сил країни 25 квітня, проте цього року, коли відзначається 70 років з дня заснування ВС, його несподівано перенесли на 8 лютого. При цьому 9 лютого у сусідній Південній Кореї відкриваються Зимові Олімпійські ігри.

За даними джерел агентства, в параді взяли участь близько 50 тисяч осіб, у тому числі 13 тисяч військових.

На заході був присутній лідер КНДР Кім Чен Ин. Він прийняв рапорт від командувача парадом, а потім піднявся на трибуни на центральній площі імені Кім Ір Сена, де традиційно проводяться подібні паради. Після цього лідер країни виголосив промову, зазначивши, що "поки зберігається ворожа політика Сполучених Штатів, місія [Корейської] народної армії, що виконує роль потужного меча для захисту країни, буде продовжуватися". Як повідомляє агентство Кyodo, у своєму виступі він не згадував про подальший розвиток ракетно-ядерної програми.

XXIII зимові Олімпійські ігри пройдуть в місті Пхенчан у Південній Кореї з 9 по 25 лютого.