UA / RU
Підтримати ZN.ua

Політика ЄС щодо Ірану характеризується браком рішучості — Politico

Простіше кажучи, політика ЄС щодо Ірану сьогодні є неефективною і має серйозні недоліки.

Минулого тижня Ізраїль цілеспрямовано вбив лідера "Хезболли" Хасана Насраллу. Багато людей в Ізраїлі, Ірані та Лівані, які десятиліттями перебували в заручниках або зазнавали ракетних обстрілів з боку "Хезболли" і мулл, раділи. Але міністри закордонних справ європейських країн висловили очікувано стриману реакцію, яку дехто міг би назвати наївною, вважає Олівер Ролофс, експерт зі стратегічної безпеки та комунікацій.

Наприклад, міністр закордонних справ Німеччини Аннелена Бербок, як і її колеги у Франції та Великій Британії, заявила, що вбивство Насралли "загрожує дестабілізацією для всього Лівану", що "жодним чином не відповідає інтересам безпеки Ізраїлю".

"Фактом є те, що зі смертю Насралли європейські лідери повинні усвідомити загрозу, яку становить Іран для безпеки континенту, і запитати себе, чи не може ця успішна атака проти "Хезболли" також створити можливості для відсторонення небезпечного режиму в Тегерані", — пише експерт.

Читайте також: Іран не готовий до повітряної і ракетної конфронтації з Ізраїлем через застарілу протиповітряну оборону — WSJ

Тривалий час і Берлін, і Брюссель відмовлялися вірити, що Іран проводить політику агресії на Близькому Сході і підтримує терористичні організації, такі як ХАМАС і "Хезболла", які десятиліттями могли спокійно діяти в Європі. Але зараз до політиків блоку поступово приходить усвідомлення того, що діяльність іранського режиму становить глобальну загрозу — в тому числі й для Європи.

"Іранський Корпус вартових ісламської революції (КВІР) несе відповідальність за щонайменше 11 спроб нападів у Європі в період з червня 2018 року по червень 2024 року, даючи зрозуміти, що Тегеран розглядає Європу як одне з полів битви у своєму конфлікті з Ізраїлем і Заходом, йдучи на співпрацю з представниками організованої злочинності заради досягнення своїх цілей", — додає Ролофс.

Крім того, Іран вже давно використовує Вірменію як транзитний пункт для продажу зброї та закупівлі санкційних матеріалів. Згідно з даними ізраїльських джерел, вірменська авіакомпанія Flight Travel була створена як прикриття для підконтрольної КВІР Mahan Air у 2018 році.

Читайте також: Іран може бути причетний до нападів на посольства Ізраїлю в Стокгольмі й Копенгагені, припускають спецслужби Швеції

Як наслідок, Міністерство фінансів США наклало на неї санкції за допомогу іранській Mahan Air у перевезенні бійців шиїтського ополчення, а також військової техніки та озброєння з Пакистану та Афганістану до Сирії.

Щобільше, наприкінці липня новинний сайт Iran International повідомив, що Вірменія та Іран таємно підписали угоду про постачання зброї на пів мільярда доларів. Згідно з повідомленням, Тегеран хоче поставити Вірменії безпілотники, які Росія використовує проти України, а також зенітно-ракетні комплекси.

Читайте також: Іран вважає заяву G7 про засудження його ракетної атаки на Ізраїль "упередженою" — Reuters

Раніше Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї заявив, що Іран і його регіональні маріонетки не відступлять від Ізраїлю. Крім того, він вважає атаку на Ізраїль, під час якої було випущено майже 200 ракет, "законною".