UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наближений до Путіна пояснив причину неефективності санкцій Заходу - Bloomberg

Захід марно сподівався вплинути на Путіна, "натиснувши" на нього і його союзників введенням санкцій.

Тиск США і Європи на Росію у вигляді введення санкцій тільки мотивує росіян витримувати "облогу" на їх економіку, пише Bloomberg Businessweek, посилаючись на джерела, наближені до російського президента Володимира Путіна.

Стаття починається з жарту про цифру 63, яка стоїть поруч із такими словами, як Путін, нафта і рубль.

Цей жарт з'явився у той час, як влада Росії вживає різні заходи у зв'язку із введеними санкціями через вторгнення РФ в Україну.

Як відзначають наближені до Путіна (не менше п'яти осіб - ред.), "тиск з боку США і Європи оживляє росіян у їх витримці "облоги" на їх економіку".

Як йдеться в статті, чорний гумор став частиною картини непокори з часів холодної війни. У той час як російська економіка йде на спад, рубль знецінюється, капітал виводиться з країни, прихильники Путіна впевнено заявляють, що Путін буде балотуватися на ще один президентський термін в 2018 році.

"Ми стаємо біднішими, наші заощадження тануть, ціни зростають, але ми бачимо зворотний ефект: знайдіть когось, хто хоче, щоб Путіна скинули", - нарікає соціолог в Російській академії наук Ольга Кришатановська. За її словами, поява таких жартів тільки підкреслює рішучість "стояти до кінця".

Путін відзначає свій 63-й день народження 7 жовтня, ціна на нафту Brent опустилася до п'ятирічного мінімуму в $ 67,53 за барель напередодні ввечері, а рубль знизився майже до 54 за долар, тобто він повинен втратити ще 14 %, щоб було як в жарті.

"Друг Путіна, який говорив на умовах анонімності сказав, що санкції не будуть працювати, тому що США та Європейський союз не розуміють російський менталітет. Країна пережила ленінградську блокаду протягом більш ніж двох років під час Другої світової війни і переживе нинішню ситуацію", - сказав він.

"Захід неправильно розуміє мотивацію Путіна і його найближчого оточення", - зазначає глава Міжнародного інституту політичної експертизи в Москві Євген Мінченко. "Вони думають, що Путін - бізнесмен, що гроші - найголовніше для нього, і, натиснувши на нього і його союзників у фінансовому плані, вони їх "зламають", - додав він.

Підтвердженням "стійкості" росіян є соцопитування. Так, одне з опублікованих минулого тижня московським "Левада-Центром" опитувань демонструє, що половина респондентів не побачила труднощів, пов'язані з санкціями і ще 31 % кажуть, що всі проблеми не були дуже серйозними. Дослідження, проведене тією ж компанією місяцем раніше, показало, що 86% росіян 134 населених пунктах були в основному пишаються життям в Росії.

"Люди думають, що це було б не патріотично визнати, що вони страждають", - сказав заступник директора "Левада-Центру" Олексій Гражданкін. "Це настрій в суспільстві може тривати не місяці, а роки", - додав він.

Доля економіки Росії залежала від ціни на нафту ще в радянські часи. Поки ціна на нафту не привела до розпаду Радянського Союзу, що Путін вважав найбільшою геополітичною катастрофою 20-го століття.

"Катастрофа (зараз - ред.) можлива, лише якщо деякі дійсно драматичні рішення у сфері зовнішньої або внутрішньої політики будуть прийняті найближчим часом", - зазначає професор Вищої школи економіки Костянтин Сонін.

За словами друга Путіна, який згадав блокади Ленінграда, зараз перед багатьма представниками російської еліти з'явилася велика проблема - подорожувати. Але, за його словами, існують для туризму й інші місця. "Якщо вони не можуть піти в Альпи, вони з радістю підуть у гори Камчатки", - сказав він.

Американське видання The Wall Street Journal опублікувало більш оптимістичну думку про те, що слабкий рубль зруйнує міф про непереможного Путіна. Так, автор статті вважає, що падіння рубля дозволяє Росії наростити масу національної валюти, проте б'є по режиму Володимира Путіна, який може похитнутися.