UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наближений до Путіна російський олігарх називає війну в Україні «божевільною»

Олег Дерипаска закликає негайно припинити вогонь. 

Олег Дерипаска, один із найбільших російських бізнесменів, котрий потрапив під санкції США через його ймовірні зв’язки з урядом Росії, розкритикував витрати своєї країни на оборону, назвавши війну в Україні «божевільною».

Відповідні заяви він зробив в інтерв'ю японському виданню Nikkei Asia. Цей ресурс наводить дані Міністерства оборони США, згідно якого два роки вторгнення Росії в Україну коштували Москві 211 мільярдів доларів.

"Якщо ви хочете зупинити війну, спершу потрібно припинити вогонь", - сказав Дерипаска, закликавши до "негайного, безумовного припинення вогню" в Україні.

У Японії наближений до Путіна російський олігарх перебуває як представник Росії на форумі Азіатсько-Тихоокеанського співробітництва.

Читайте також: Як російська опозиція зіграла на руку Путіну

Nikkei Asia нагадує, що спочатку Дерипаска засудив вторгнення Москви на Україну, проте не став виступати з публічною критикою таких дій Кремля відтоді, як у грудні 2022 року російська влада конфіскувала готельний комплекс в Сочі, який належав олігархові.
Від прямої відповіді на зпитання про його нинішні стосунки з Путіним, Дерипаска утримався, зауважив лише, що «змін немає».

«Вони (Кремль) мене не чіпають, ми не чіпаємо політику", - сказав він, наголошуючи на своїй ролі бізнесмена.

Читайте також: ФДМУ продає ексзавод Дерипаски у Запоріжжі, який є єдиним виробником первинного алюмінію в Україні

За даними Forbes, статки Дерипаски сягають майже 3 мільярди доларів. Після вторгнення Москви в Україну він потрапив до санкційних списків у Великобританії та Австралії, на додачу до санкцій, які на нього раніше наклали Сполучені Штати.

Раніше, ще у перші місяці повномасштабного вторгнення, повідомлялося, що російські олігархи, які говорять про мир з Україною, на кшталт Олега Дерипаски чи Міхаіла Фрідмана, не мають прямого доступу до президента Росії Володимира Путіна.