UA / RU
Підтримати ZN.ua

Політика Байдена щодо України та Ізраїля виявилась провальною — The Hill

Україна й Ізраїль діють всупереч американській стратегії.  

Дві нещодавні події висвітлили недоліки зовнішньої політики адміністрації Байдена: операція України в Курській області та вбивство лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії в Тегерані, ймовірно, здійснене Ізраїлем, який, однак, не взяв на себе відповідальність.

Вважається, що обидва ці кроки, які змінили відповідні театри воєнних дій в Україні та на Близькому Сході, відбулися без попередніх консультацій з Вашингтоном, зазначає Рассел Берман, старший науковий співробітник Інституту Гувера, який раніше працював старшим радником у відділі планування політики Державного департаменту США.

"Незалежно від того, які наслідки це матиме для України й Ізраїля, ці події є проблемою для реалізації американської політики", — пише Берман.

Читайте також: В чому полягають розбіжності у зовнішній політиці Байдена щодо Ізраїля? — Bloomberg

Вашингтон на словах підтримував Україну та Ізраїль і, звичайно, постачав певну зброю, хоча й з обмеженнями. Проте американська стратегія у цих двох війнах ніколи не керувалася баченням перемоги над ворогом, вважає Берман. Замість цього Вашингтон боявся принизити Росію й постійно наполягав на тому, що ХАМАС не можна перемогти.

"Управління ескалацією фактично означає, що Вашингтон накладає обмеження на дії наших союзників, а наші супротивники знають, що ціна, яку їм доведеться заплатити за свої злочини, буде незначною. Курська операція та вбивство Ганії демонструють, що Україна та Ізраїль, відповідно, відмовляються дотримуватися деяких обмежень, накладених Вашингтоном, тому що вони хочуть досягти більшого, ніж просто зайти в глухий кут", — додає Берман.

Читайте також: В адміністрації США тривають дискусії щодо підтримки несподіваної операції України в Курській області — WP

Адміністрація Байдена також фактично скасувала — шляхом незастосування — багато санкцій адміністрації Трампа проти Ірану в надії на відновлення ядерної угоди. Результат стало те, що Іран наблизився до ядерного потенціалу як ніколи раніше, і він зміг використати доходи від відновлення продажу нафти для фінансування своїх маріонеток по всьому регіону, які не лише ведуть війну проти Ізраїля, але й атакують американські позиції в Сирії та Іраку.

Раніше газета The New York Times повідомляла, що у Вашингтоні немає чіткого уявлення про те, як саме може виглядати прийнятний кінець війни в Україні або в Секторі Гази. Президент Байден пообіцяв підтримувати Україну та Ізраїль стільки, скільки буде потрібно, але обидві війни, схоже, перебувають на переломному етапі.