UA / RU
Підтримати ZN.ua

На тлі заворушень у Франції після другого туру виборів загинули двоє людей

У містах, де зібралися сотні протестуючих, значне розміщення поліцейських по периметру демонстрацій. 

У неділю ввечері кілька сотень демонстрантів протестували проти переобрання Еммануеля Макрона в деяких містах Франції. Мітинги відзначилися інцидентами в Ренні, а також у Парижі, передає Le Monde.

В центрі Ренна зібралися лише декілька сотень протестуючих, незважаючи на значне розміщення поліцейських по периметру. У руках тримали банери із написами «Те, що ми не отримаємо з виборчих урн, ми отримаємо це з вулиць», а потім пішли процесією під вигуки «Макрон також воює з нами та з його поліцією» або «Падіння держави, ментів та фашистів».

За словами префектури, яка заборонила демонстрацію, протестувальники підпалили кілька сміттєвих баків, змусивши пожежників тричі втрутитися. Поліція застосувала сльозогінний газ.

"Ми хочемо продемонструвати, що Ле Пен ми зовсім не хочемо (бачити президенткою – ред.), але Макрона також", - сказала 21-річна студентка Нора AFP. «Ми повинні організувати себе, знайти сили для протидії»

Читайте також: Російський кредитор дозволив партії Марін Ле Пен повертати прострочений борг поступово

Томас, 19-річний студент історичного факультету, все ж проголосував за Макрона, щоб «блокувати крайніх правих». "Цей другий тур не відповідає тому, чого ми хочемо для майбутнього молоді", - сказав він. «Люди, які тут сьогодні ввечері, цілком законно злі й хочуть це висловити».

Згідно з повідомленням префектури, наприкінці вечора, сім демонстрантів заарештували, а одного взяли під варту.

«Макрона геть» на вулицях Парижа

У центрі Парижа від 250 до 300 антифашистських демонстрантів протестували під вигуки «Макрона геть», іноді стикаючись із поліцією. Вони скандували «Марін Ле Пен, це огидно» та «Ману Макрон, це огидно» на площі Республіки в оточенні великої кількості поліції.

Читайте також: Ле Пен готова після війни в Україні співпрацювати з Росією, щоб не допустити її союзу з Китаєм

Двоє загиблих в ніч після другого туру

Також відомо, що на тлі заворушень в столиці Франції після завершення другого туру президентських виборів загинули двоє людей. Причиною стала відмова підкоритися поліцейським, яких масово задіяли до підтримання правопорядку на вулицях столиці. Автомобіль з майбутніми жертвами інциденту стояв у центрі міста припаркованим у неправильному напрямку, повідомляє Le Figaro.

«Уздовж площі Верт-Галант на Пон-Неф у неправильному напрямку був припаркований автомобіль, поліція під’їхала, щоб проконтролювати присутніх у транспортному засобі, наставивши на нього автоматичну зброю. Водій на повній швидкості помчав у бік правоохоронців. Поліцейські негайно почали стріляти», – розповів свідок, заслуханий поліцією.

Як ми повідомляли раніше, Франція і Німеччина зробили стратегічну помилку, не дозволивши Україні у 2008 році вступити до НАТО. Таку заяву зробили міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю NBC.