UA / RU
Підтримати ZN.ua

На тлі затримки допомоги від США Канада заповнює прогалини у підтримці України — Фріланд

За словами Фріланд, канадці можуть пишатися тим, що їхня країна робить усе можливе для протистояння Росії та підтримки Києва.

Міністр фінансів Канади Христя Фріланд заявила, що підтримка України з боку Оттави стала важливим внеском у зміцнення НАТО в той час, коли Сполучені Штати не можуть активізувати допомогу Києву. Про це вона розповіла в інтерв'ю CBC.

Читайте також: Канада приєднається до Коаліції дронів для України

"У березні Канада надіслала Україні два мільярди доларів у вигляді термінової бюджетної фінансової підтримки в той час, коли США були не в змозі зробити крок вперед і надати допомогу Україні. Ми були там, щоб заповнити цю прогалину", - сказала Фріланд.

За її словами, канадці можуть пишатися, знаючи те, що їхня країна робить все можливе для протистояння РФ та підтримки України.

Фріланд додала, що "маневри в Конгресі" призвели до того, що США не змогли надати вкрай необхідну підтримку Україні, яка намагається захистити себе від російських військ.

Відповідаючи на запитання про коментарі Фріланд, посол США в Канаді Девід Коен захистив внесок Вашингтона у підтримку України.

"Сполучені Штати виділили Україні 77 мільярдів доларів, в тому числі 44 мільярди доларів на військову допомогу", - сказав він.

Читайте також: Канада надала Україні 7 млрд канадських доларів і обмежує фінансову спроможність Росії

Раніше повідомлялося, що схвалення законопроєкту з допомогою Україні, Ізраїлю та іншим союзникам США застрягло у Конгресі. Сенат після тривалої затримки схвалив документ, але законопроєкт повинні підтримати обидві палати Конгресу, щоб президент Штатів зміг підписати його як закон. 

Втім, противники надання допомоги Україні в межах Республіканської партії є потужною фракцією в Палаті представників, де республіканці мають вузьку більшість. 

Про перспективи допомоги Києву від Штатів розповідав Олександр Хара у статті "Брудні ігрища навколо допомоги Україні. Що далі".