UA / RU
Підтримати ZN.ua

На тлі пандемії 27 країнам загрожує продовольча криза

Пандемія посилила фактори, що призводять до голоду у трьох десятках країн.

Експерти Продовольчої і сільськогосподарської організації (ФАО) спільно з Всесвітньою продовольчою програмою (ВПП) визначили майже 30 країн, де ситуація з продовольчою безпекою може значно погіршитися у зв'язку з пандемією. Як повідомила в понеділок прес-служба організації зі штаб-квартирою в італійській столиці, відповідні дані містяться в останній спільній доповіді.

«В результаті пандемії в 27 країнах загостряться вже існуючі там фактори, що призводять до голоду», — йдеться у повідомленні. Серед зазначених країн — Афганістан Бангладеш в Азії, Гаїті і Венесуела, Центральна Америка, а також Ірак, Ліван, Судан і Сирія на Близькому Сході, Буркіна-Фасо, Камерун, Ліберія, Малі, Нігер, Нігерія, Мозамбік, Сьєрра-Леоне і Зімбабве в Африці.

При цьому вказується, що в Афганістані ціни на продовольство зросли майже на 20% на тлі зниження через пандемію доходів населення. У Бангладеш економічні наслідки кризи можуть призвести до збільшення майже вдвічі числа незаможних. В африканських країнах наслідки пандемії ускладнюються погодними катаклізмами і нашестям сарани, вказують експерти.

Для протистояння цим тенденціям ФАО знову оголосила про збільшення необхідної допомоги до $428,5 млн у рамках Глобального плану гуманітарного реагування ООН на пандемію.

Раніше ФАО оприлюднила Програму заходів і відновлення після пандемії, яка передбачає сім ключових пріоритетних напрямків роботи. Зокрема, передбачається адаптація Глобального плану. Для виконання даної програми на першому етапі знадобляться $1,2 млрд.

За прогнозами ФАО, через наслідки пандемії та введених в зв'язку з нею обмежувальних заходів кількість голодуючих у світі може зрости до 132 млн. 

Читайте також: Українці витрачають на продукти 40% доходів — Держстат

Раніше в ФАО заявляли про те, що продукти харчування в світі дешевшають.

Детальніше про те, чи вистачить продовольства Україні у 2020 році, читайте в статті Лариси Гук "Голодомор можливий лише теоретично".