UA / RU
Підтримати ZN.ua

На території цивільного аеропорту Бєлгорода з’явилися військові гелікоптери – "Радіо Свобода"

Найімовірніше, військові РФ розташували там гелікоптери Мі-8.

На території міжнародного аеропорту російського міста Бєлгород, який раніше обслуговував тільки цивільні рейси, з’явилася військова техніка, повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на супутникові знімки та пояснення військового аналітика.  

Супутник Planet Labs зафіксував 14 травня на території цивільного аеропорту вісім гелікоптерів та декілька автівок. Згідно з аналізом, це гелікоптери Мі-8 - багатоцільові моделі радянської розробки, що можуть використовуватись як для військово-транспортних завдань, так і для бойових.

Поруч також розташовані палатки. Там може перебувати особовий склад або зберігатись бойові комплекти чи паливо.

У східній частині аеропорту можна помітити сліди від проїзду автомобільної техніки. Частина території поблизу – розкопана.

Цивільний аеропорт російські військові можуть використовувати для того, щоб евакуювати поранених та загиблих з зони бойових дій, або в якості перевалочного пункту для дозаправки бортів – припускає член правління «Українського мілітарного центру» Юрій Збанацький.

«В РФ достатньо військових аеродромів поблизу кордону, тому особливої потреби перекидати бойові літаки та гелікоптери саме в цивільні аеропорти, мабуть, немає. Але загалом росіяни можуть їх (цивільні аеропорти, – ред.) використовувати в військових цілях, зокрема, здійснювати прийом транспортних літаків і вертольотів для підвезення військових вантажів та особового складу, термінової медичної евакуації поранених», – сказав Збанацький.

Згідно з повідомленням Федерального агентства повітряного транспорту РФ, наразі всі рейси в аеропорту Бєлгорода та у низці інших аеропортів центральної та південної частини Росії обмежені через війну, яку в РФ називають «спеціальною військовою операцією».

Читайте також: Оборона і вступ до ЄС: Зеленський провів «продуктивні» переговори з канцлером Німеччини

Бєлгород - ключовий вузол постачання окупантів. Тому їхнє угрупування навколо Харкова намагається утримати свої позиції та не допустити просування ЗСУ на північ. У цьому випадку ситуація відрізняється від виходу рашистів з Київської, Чернігівської та Сумської областей, коли вони просто повернулися на територію РФ. В Інституті вивчення війни США звертають увагу на те, що росіяни переймаються здатністю ЗСУ атакувати зони дії гармат та ракетно-артилерійського вогню у Бєлгородській області, тому вони будуть намагатися утримати свої позиції, а також атакувати позиції наших захисників.