UA / RU
Підтримати ZN.ua

На США чекають рекордні борги із-за епідемії коронавірусу — The Washington Post

Американський держборг і борги корпорацій США в цьому році досягнули рекордних розмірів.

Витрати федерального бюджету США за заходів компенсації збитку від коронавірусу в цьому році перевищать доходи на $ 4 трлн, що є найбільшим показником з 1945 року, пише The Washington Post.

Такої ситуації не було з моменту закінчення Другої світової війни. Річний дефіцит бюджету майже у два рази перевищить середньорічні показники починаючи з 1945 року.

Автори публікації порівнюють ситуацію з Великою депресією - світовою економічною кризою, що почалася в 1929 році з краху американських бірж і продлившимся десять років.

зокрема, наводяться приклади великих компаній ExxonMobil і Walgreens, які накопичували борги і вичерпали свої кредитні лінії. Щоб підтримати корпорації, Федеральна резервна система США обнулила процентні ставки і додала більше $ 2 трлн в свій портфель за останні шість тижнів - така ж сума була додана за чотири роки після Великої депресії.

Бізнес в Сполучених Штатах через боргове навантаження постає перед вибором: звільняти співробітників або пропускати платежі за кредитами. Як пише WP, мільйони американських громадян вже зіткнулися з вимогою банків погасити студентські кредити і борги по картах.

Дані Мінпраці США свідчать, що минулого тижня заяву на отримання допомоги по безробіттю подали 5,2 млн чоловік. Всього з початку місяця за допомогою звернулися понад 22 млн американців. За оцінками економістів, рівень безробіття в квітні може досягти 20% у квітні. WP зазначає, що це найвищий показник з часів Великої депресії. Епідемія зачепила майже всі галузі, багато підприємств були змушені закритися, щоб зупинити поширення COVID-19. Компанії, які продовжують роботу, зафіксували сильний спад продажів.

Експерти рейтингового агентства S&P Global Ratings спрогнозували американській економіці за підсумками 2020 року падіння на 5,3% із-за епідемії COVID-19. Ситуацію у світі в агентстві назвали глобальною рецесією.

За оцінками Міжнародного валютного фонду, ВВП США впаде до кінця 2020 року на 5,9%. Експерти вже назвали наслідки пандемії коронавіруса найгіршим спадом світової економіки після Великої депресії.

Як повідомлялося раніше, дві третини американців вважають, що президент США Дональд Трамп занадто повільно відреагував на загрозу поширення коронавіруса SARS-CoV-2, коли перші випадки захворювання COVID-19 вже були зареєстровані в інших країнах. Так вважають 65% американців.

Соціологи кажуть, що більшість американців не передбачають швидкого припинення пандемії коронавіруса. А 73% кажуть, що найгірше ще попереду.