UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Путіна подали позов до Верховного суду через засекречування військових втрат у мирний час

Указ президента РФ правозахисники напряму пов'язали з подіями у Донбасі.

Російський адвокат Іван Павлов, який виграв справу Світлани Давидової про "державну зраду", подав колективну заяву у Верховний суд проти указу про засекречування втрат особового складу збройних сил. До позову приєдналися журналісти і громадські діячі, зокрема Аркадій Бабченко, Володимир Воронов, Світлана Давидова, Павло Канигін, Руслан Левієв, Тимур Олевський, Григорій Пасько і Лев Шлосберг.

"Ми вважаємо, що президент не мав права засекречувати цю інформацію... Зв'язок цього указу (про засекречування військових втрат у мирний час – ред.) з ситуацією на південному сході України очевидна. Прозора і мета, з якою він був підписаний - припинити будь-які спроби об'єктивного висвітлення конфлікту, які можуть увійти в суперечність з офіційною версією", - прокоментував заяву Павлов.

При цьому, за словами адвоката, 20 років тому Борис Єльцин своїм указом також незаконно засекретив відомості про втрати у воєнний час.

28 травня Путін засекретив втрати російських військ в мирний час, відносячи ці дані до державної таємниці. Раніше за російським законом "Про державну таємницю" до секретних ставилися тільки відомості про втрати Міністерства оборони у воєнний час.

Згідно зі звітом американських конгресменів, які побували в зоні АТО в Донбасі, Росія так сильно намагається приховати свою участь у війні проти України, що спалює тіла своїх загиблих солдатів у мобільних крематоріях.