UA / RU
Підтримати ZN.ua

На президентських виборах в Ірані лідирує помірний ліберал

Перші підрахунки голосів на минулих в Ірані президентських виборах виявили переконливого лідера - помірного кандидата Хасана Рохані.

На президентських виборах в Ірані, згідно з першими результатами, з великим відривом лідирує помірний кандидат Хасан Роухани, якого підтримують реформатори. За даними підрахунку голосів на більш ніж 10% виборчих дільниць, за нього проголосували 52,3% виборців, тобто 1,46 мільйона осіб.

За Роухани слідують три консерватора - мер Тегерана Мохаммад Багер Галибаф (17,33%), глава іранської делегації на переговорах із Заходом щодо ядерної програми Тегерана Саїд Джалілі (13,03%) і генерал Мохсен Резаї (10,29%).

Боротьбу за посаду президента Ірану ведуть шість кандидатів. Якщо ніхто з них не набере абсолютної більшості голосів, 21 червня відбудеться другий тур виборів, в який вийдуть два претенденти з кращими результатами.

Офіційних даних щодо участі в голосуванні поки немає. Всього в Ірані правом голосу володіють більше 50,5 мільйона людей.

Хасан Роухани - видатний релігійний і політичний діяч, соратник аятолли Хомейні. Він народився 12 листопада 1948 р. в Сорхе, провінція Семнан. Отримав релігійну освіту в Кумі, має звання муджтахид. Закінчив Тегеранський університет, отримавши ступінь бакалавра в галузі права та Каледонский університет Глазго (Великобританія), отримавши ступінь доктора права.

Під час ірано-іракської війни (1980-1988) займав провідні посади в командуванні збройних сил Ірану. 1980-2000 рр. - депутат меджлісу (парламенту), 1992-2000 рр. - заст. голови меджлісу. 1989-2005 рр. - голова Вищої ради національної безпеки, глава делегації Ірану на переговорах щодо іранської ядерної програми. З 1992 року - голова Центру стратегічних досліджень Ірану. Кандидат від політичної релігійної організації Суспільство боротьби за духовенство.

Вважається гнучким політиком, намагається знайти компроміси з Заходом. Користується підтримкою вищого духовенства. Обіцяє у разі його обрання, розробити "Хартію громадянських свобод".

Напередодні виборів заявив: "Моя мета - відновлення економіки, забезпечення моральності і взаємодія з іншим світом". !zn

Читайте також:

В Ірані обирають нового президента

Кандидат в президенти Ірану в прямому ефірі розголосив державну таємницю

Протеже Ахмадінежада зняли з виборів президента Ірану