UA / RU
Підтримати ZN.ua

На президентських виборах у Чорногорії лідирує колишній прем'єр-міністр Міло Джукановіч

Політик підтримував інтеграцію Чорногорії у НАТО та потрапив у санкційний список Москви як особа, якій заборонено в'їзд у Росію.

Колишній прем'єр-міністр, екс-президент країни Міло Джуканович лідирує на президентських виборах у Чорногорії, повідомляє портал RTCG.

Виборчі дільниці відкрилися о 7:00 ранку в неділю, 15 квітня, і працюватимуть до 20:00 за місцевим часом. Проголосувати на виборах голови держави можуть 532 599 громадян, явка не президентських виборах станом на 15:00 становила 41,95%.

На посаду президента Чорногорії претендують семеро кандидатів: лідер "Істинної Чорногорії" Марко Мілачич, кандидат від об'єднаної опозиції Младен Бояничі, голова "Партії справедливості і примирення" Хазбія Калач, представник "Партії пенсіонерів і інвалідів" Василія Міличкович, кандидат "Сербської коаліції" Добрило Дедеіч, кандидат "Соціал-демократичної партії" Драгін'я Вуксанович і президент "Демократичної партії соціалістів" Міло Джуканович.

Чинний президент Чорногорії Філіп Вуянович не висував власну кандидатуру.

Зазначимо, згідно із законом про вибори президента Чорногорії, президентом країни обирається кандидат, який отримав в першому турі понад 50% дійсних голосів виборців. Якщо жоден з кандидатів не отримує необхідної підтримки, за два тижні проходить другий тур, в якому братимуть участь два кандидати, що набрали найбільшу кількість голосів виборців.

Сьогоднішні вибори голови держави треті з моменту відновлення незалежності Чорногорії у 2006 році.

Нагадаємо, прокуратура Чорногорії висунула обвинувачення 14 підозрюваним в рамках розслідування невдалої спроби державного перевороту восени 2016 року. Серед обвинувачених – громадяни Росії Володимир Попов і Едуард Шимшаков. Крім того, обвинувачення висунуті лідерам проросійської політсили "Демократичний фронт" Андрію Мандичу і Мілану Кнєжевичу.

За даними видання The Telegraph, Велика Британія та США мають докази причетності Росії до спроби перевороту в Чорногорії. Представники МЗС Великої Британії офіційно заявили про те, що до організації антиурядової змови причетні громадяни Росії, але не підтвердили їхній зв'язок із Кремлем.

Детальніше про втручання РФ у справи балканських держав читайте в матеріалі Олени Снігир "Російська політика на Балканах: розділяй і впливай" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".