UA / RU
Підтримати ZN.ua

На півночі Сирії затримали підозрюваних у тероризмі французів

Один із затриманих – добре відомий службам безпеки країни.

На Півночі Сирії затримали декількох ймовірних терористів-французів, в тому числі добре відомого службам безпеки Франції радикального ісламіста Тома Барнуена, пише Le Figaro, посилаючись на власні джерела.

Барнуен виїхав з Франції в Сирію в 2014 році, він був тісно пов'язаний з терористом Мухаммедом Мера, який у 2012 році вбив сімох людей в Тулузі.

Крім того, він контактував з братами Фаб'єном і Жан-Мішелем Кленами, які від імені терористичного угруповання "Ісламська держава" оголосили в аудіоповідомленні про те, що бойовики беруть на себе відповідальність за теракт в Парижі в 2015 році.

За повідомленням газети, Барнуен і ще кілька французів були затримані 17 грудня курдськими загонами народної самооборони в провінції Хасакі. Журналістам про це стало відомо тільки зараз.

Згідно з даними французького уряду, з початку 2014 року близько 1700 тисяч французів приєдналися до джихадистів і поїхали в Ірак і Сирію воювати.

Як повідомлялося раніше, Франція складе список екстремістських організацій, який передасть Саудівської Аравії, чий наслідний принц нещодавно пообіцяв припинити їх фінансування.

Міністр юстиції Франції Ніколь Беллубе заявила про те, що в країні з'явиться посада прокурора, який буде займатися виключно справами, які стосуються тероризму.

Раніше міністр внутрішніх справ Франції Жерар Коллон заявив про те, що "лице тероризму" дуже змінилося з часів теракту в "Батаклані", сьогодні правоохоронні органи і спецслужби знають, як боротися з радикально налаштованими елементами. Однак найбільшу складність представляють ті, хто "радикалізується у своїх кварталах і вирішує здійснити атаку з ножем або на машині".

Докладніше про тероризм у світі і про стереотипи терористичної загрози в Європі читайте в матеріалі "Хто тероризує Європу" експерта Олександра Коренькова з Центру вивчення повстанських рухів для тижневика "Дзеркало тижня.Україна".